Charts.cz/Fórum/Co všechno bych měl zohlednit při ocenění NFT před nákupem?

Co všechno bych měl zohlednit při ocenění NFT před nákupem?

Když přemýšlím o nákupu NFT, pořád mi vrtá hlavou, co všechno bych měl vzít v úvahu, aby to byla dobrá investice. Je jasné, že NFT jsou teď hodně trendy a spousta lidí na tom vydělává, ale na druhou stranu je tady taky spousta rizik. V první řadě mě zajímá, jak důležitá je historie daného NFT a jeho tvůrce. Měli bychom se dívat na to, kolik podobných děl už bylo prodáno a jestli má autor nějakou reputaci v umělecké nebo digitální komunitě. Potom tu je otázka rarity - jak moc je to dílo unikátní? Vím, že některé NFT jsou limitované edice, což by mohlo zvyšovat jejich hodnotu, ale co když je těch limitovaných kusů víc, než jsem čekal? Zajímalo by mě také, jak funguje trh s NFT obecně. Ovlivňuje například popularita platformy, na které se NFT prodává, cenu? A co likvidita? Jak snadno se můžu s tímto NFT později zbavit? Taky slyším o různých projektech a roadmapách, které slibují budoucí výhody nebo utility pro držitele NFT. Jak moc by měly tyto sliby ovlivnit mé rozhodnutí? A co regulace a bezpečnost? Mám strach z podvodů nebo z toho, že by mi někdo mohl ukrást moje digitální aktivum. Jak si mohu být jistý, že nakupuji od důvěryhodného prodejce? No a nakonec – měli bychom zohlednit i osobní vkus a estetiku díla, které kupuji? Pokud se mi to nelíbí, bude to pro mě vůbec dobrá investice? Takže co všechno vlastně zvážit při ocenění NFT před tím, než do něj vložím svoje peníze?

248 slov
2.5 minut čtení
31. 7. 2024
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Při ocenění NFT je toho fakt dost, na co je dobrý se zaměřit. Historie NFT a autor jsou klíčový – známí umělci obvykle mají větší důvěryhodnost. Rarity hraje roli taky, limitovaný edice mívají větší hodnotu, ale musíš zkoumat i, kolik jich doopravdy existuje. Trh s NFT je divokej, takže platforma, kde se prodává, může ovlivnit cenu – nějaký platformy jsou prostě populárnější než jiný.

Likvidita je důležitá, chceš vědět, jak rychle to můžeš prodat zpět, pokud se rozhodneš. Projekty a roadmapy s budoucími výhodami jsou lákavý, ale mnohdy slibují víc, než můžou splnit, takže buď opatrnej. A regulace a bezpečnost? To je jasný – podvody jsou na vzestupu, takže se ujisti, že nakupuješ od někoho známýho a důvěryhodnýho.

Nezapomeň taky na osobní vkus – pokud to dílo nebudeš mít rád, tak ti to za pár let může být k ničemu. Investice do NFT by měla mít určitě i nějakou osobní hodnotu.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 1. 2025
Anna Marešová
Anna Marešová

Když kupuješ NFT, tak si fakt dej pozor na pár věcí. Hlavně kdo je autor – jestli má dobré jméno v komunitě, to může dost ovlivnit hodnotu. Pak zkoumej raritu, jestli je to limitka nebo kolik podobnejch děl už existuje. Rarity hraje velkou roli, ale pokud je limitka moc velká, hodnotu to může snížit.

Důležitý je taky trh a platforma, kde to kupuješ. Některý platformy jsou prostě populárnější a tam se většinou líp prodává. Likvidita je taky klíčová – jak rychle to pak prodáš, když se na to rozhodneš jít?

Sliby projektů a roadmapy taky zohledni, ale buď opatrnej, protože ne všechno se splní. Ohledně regulací a bezpečnosti – snaž se ověřit prodejce, koukni na jeho hodnocení a zkušenosti od ostatních. A nakonec – fakt si promysli, jestli se ti to dílo líbí. Když ne, ani to jako investice nedává smysl. Takže shrnuto: reputace autora, rarity, trh, likvidita, sliby a osobní vkus sú fakt zásadní.

155 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2025
Magdaléna Janečková
Magdaléna Janečková