Jak zjistit vzácnost NFT, co chci koupit?
Přemýšlím o koupi jednoho NFT, ale jsem si nejistý, jak zjistit, jestli je opravdu vzácné. Vím, že některá NFT se prodávají za obrovské částky a jiná jsou naopak k mání za pár dolarů. Jak se vlastně určuje vzácnost NFT? Jsou nějaké konkrétní faktory, které bych měl zohlednit při hodnocení jeho hodnoty? Myslím třeba na počet vydaných kopií, historii prodejů nebo autorství. Je důležité podívat se na prestiž tvůrce nebo komunitu kolem projektu? A co třeba poptávka na trhu? Jak moc ovlivňuje tržní zájem cenu těchto digitálních aktiv? Slyšel jsem něco o raritních žebříčcích, ale nevím, kde je hledat a jak fungují. Vím, že některé platformy nabízejí analýzy a statistiky, ale jak spolehlivé tyto informace jsou? Jak poznám, zda je cena NFT odpovídající jeho vzácnosti? Je dobré se podívat na sociální média nebo fóra, kde se diskutuje o těchto NFT? Co když jsem nováček a nevím, jak rozlišit mezi běžným NFT a tím skutečně cenným? Existují nějaké tipy nebo triky, jak se vyhnout podvodům a zajistit si dobrou investici? Kde vlastně začít s tímto výzkumem, abych si udělal jasnější představu o tom, co kupuji? Opravdu si nemohu dovolit investovat do něčeho, co nakonec ztrácí hodnotu. Děkuji za všechny rady a tipy!