Charts.cz/Fórum/Kdy investovat do akcií, když už mám diverzifikované portfolio?

Kdy investovat do akcií, když už mám diverzifikované portfolio?

Zajímalo by mě, jaký je nejlepší čas na to, abych začal investovat do akcií, když už mám diverzifikované portfolio. Mám nějaké akcie, ale chtěl bych vědět, jestli existují konkrétní ukazatele nebo signály, které by mi mohly pomoci rozhodnout se, kdy je ten správný čas přidat další akcie do svého portfolia. Je lepší čekat na nějakou krizi na trhu, nebo investovat postupně? Jak vlastně poznám, že jsou akcie podhodnocené nebo nadhodnocené? Také jsem slyšel o různých strategiích jako je dollar-cost averaging, ale nejsem si jistý, jestli to platí i pro mé situace. Co třeba sezónnost na trzích? Je to důležité při rozhodování o investicích? A co když se trh chová nevypočitatelně, měl bych se bát a raději počkat? Jak na to nahlížejí zkušení investoři? Myslím si, že mám celkem dobré základní znalosti o investování, ale rád bych slyšel názor někoho zkušenějšího. Děkuju za jakékoli rady a tipy!

146 slov
1.5 minut čtení
27. 10. 2020
Lucie Zachová
Lucie Zachová

Když už máš diverzifikované portfolio, investování do dalších akcií se může řídit několika základními pravidly. Když vidíš nějakou krizi na trhu, může to být fajn čas, ale pozor, nenech se unést emocemi. Zkušenější investoři často doporučují dollar-cost averaging, což znamená investovat pravidelně určitou částku bez ohledu na cenu akcií. Tím se vyhneš risku, že investuješ moc v nevhodný čas.

Co se týče podhodnocených nebo nadhodnocených akcií, sleduj ukazatele jako P/E ratio nebo analýzy od odborníků. Někdy můžeš narazit na příležitosti, kdy trh reaguje přehnaně kvůli nějakým zprávám nebo událostem.

Sezónnost taky může mít vliv, některé akcie se chovají lépe v určitých obdobích roku. Ale nikdy to není zaručené. Když se trh chová nevypočitatelně, nejlepší je mít klid a nepanikařit. Investování je maraton, ne sprint. Důležité je mít jasnou strategii a dodržovat ji bez ohledu na krátkodobé výkyvy.

136 slov
1.4 minut čtení
19. 2. 2022
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková

Investování do akcií je tak trochu o pocitech a taky o tom, jak se díváš na trh. Někdo říká, že nejlepší čas na nákup je, když jsou akcie "v akci", tedy když jsou podhodnocené. To můžeš zjistit třeba pomocí různých ukazatelů jako P/E ratio nebo porovnáním s historickými hodnotami. Ale buď opatrný, někdy může být lehké se nechat unést tím, co vypadá jako dobrý deal.

Mnoho lidí doporučuje dollar-cost averaging, což prostě znamená investovat pravidelně, bez ohledu na aktuální cenu. Je to fajn způsob, jak se vyhnout stresu z toho, jestli je cena zrovna nízká nebo vysoká. A ano, sezónnost hraje svou roli, ale není to vždycky jasné. Většina zkušenějších investorů říká, že bys neměl panikařit v těžkých časech. Trhy mají tendenci se zotavit.

Pokud vidíš nějakou krizi, to může být příležitost, ale zase – nebuď naivní. Čekání může být fajn, ale ztrácíš tím příležitosti. Sleduj trh a snaž se najít rovnováhu mezi tím investovat hned a čekat na "lepší" čas. Hlavně si věř a nezapomeň diverzifikovat! To je základ.

169 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Kateřina Palečková
Kateřina Palečková