Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout chybám způsobeným kognitivními zkresleními při investování?

Jak se vyhnout chybám způsobeným kognitivními zkresleními při investování?

Investování, to je jako jízda na horské dráze – plná vzestupů a pádů, ale co když se dostaneme do situace, kdy naše vlastní myšlení nám brání v dosažení úspěchu? Slyšel jsem o něčem, co se nazývá kognitivní zkreslení a vím, že to může mít obrovský dopad na naše rozhodování. Mám na mysli třeba potvrzovací zkreslení, kde se zaměřujeme jen na informace, které podporují naše stávající názory, nebo zkreslení nedostupnosti, kdy si myslíme, že něco je víc pravděpodobné, protože jsme o tom nedávno slyšeli. Jak se tedy můžeme vyhnout těmto chybám při investování? Je nějaký osvědčený způsob, jak pracovat s těmito psychologickými nástrahami? Měli bychom se snad více vzdělávat v oblasti behaviorální ekonomie nebo si najmout někoho, kdo by nám pomohl lépe posoudit naše rozhodnutí? Co třeba využít nějaké investiční nástroje nebo aplikace, které nám umožní objektivněji sledovat naše výkony a rozhodnutí? Je dobré mít investičního poradce nebo je lepší spoléhat se na vlastní výzkum a intuici? Rád bych slyšel názory ostatních, jaké mají zkušenosti a co doporučují. Děkuju předem za rady!

171 slov
1.7 minut čtení
5. 7. 2022
Rudolf Fojtík
Rudolf Fojtík

Kognitivní zkreslení může fakt hodně ovlivnit naše investiční rozhodnutí. Hlavně je důležitý mít kritický pohled na svoje názory a snažit se získávat informace z různých zdrojů, ne jen ty, co nám potvrzují, že máme pravdu. Dobré je si třeba udělat seznam všech rizik a příležitostí, abychom je viděli objektivně.

Vzdělávání v behaviorální ekonomii může hodně pomoct, protože ti to otevře oči ohledně těchto psychologických pastí. Taky bych doporučil sledovat svoje investice pomocí aplikací, které ti ukážou statistiky a data, místo abys spoléhal jen na pocit.

Někdy je fajn mít i někoho nezávislýho, kdo ti poradí – investiční poradce může být dobrá volba, ale musíš si vybrat někoho, komu věříš a kdo má zkušenosti. Na druhou stranu, pokud se cítíš sebevědomě, vlastní výzkum je taky super. Klíč je prostě nebýt příliš emotivní a spoléhat se na fakta.

136 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2024
Markéta Vašková
Markéta Vašková

No jasně, kognitivní zkreslení je fakt peklo, když investuješ. Taky jsem si tím prošel. Podle mě je fajn mít nějaký systém, který tě nutí se podívat na věci objektivně. Například si můžeš nastavit pravidla pro investice, jako že nebudeš prodávat akcie jen na základě emocí nebo zpráv. Taky bys měl mít víc zdrojů informací – nedívat se jen na jeden web nebo jednu analýzu, ale zkoumat víc názorů.

Osobně mi pomohlo si vést deník investic, kde si zaznamenávám svoje rozhodnutí a pocity. Když se pak na to podívám zpětně, vidím, kde jsem se nechal unést kognitivním zkreslením.

A jo, vzdělávání v behaviorální ekonomii může být super, ale taky to chce praktický zkušenosti. Někdy je dobrý mít poradce, ale hlavně se učit a přemýšlet sám. Takže kombinace vlastního výzkumu a možná občasného poradenství by mohla fungovat nejlíp.

135 slov
1.4 minut čtení
29. 5. 2024
Eliška Kovářová
Eliška Kovářová