Charts.cz/Fórum/Jak kognitivní zkreslení ovlivňuje moje investiční rozhodnutí?

Jak kognitivní zkreslení ovlivňuje moje investiční rozhodnutí?

Zajímalo by mě, jak vlastně kognitivní zkreslení hraje roli v mých investičních rozhodnutích. Někdy mám pocit, že moje rozhodování o akciích či kryptoměnách je ovlivněné různými psychologickými faktory, které si ani neuvědomuji. Například, když slyším o nějaké kryptoměně, která právě zažívá růst, mám tendenci ji chtít koupit, i když jsem předtím o ní nic nevěděl. Je to známé jako efekt bandwagon? A co confirmation bias? Jak tohle všechno funguje a jak bych měl přistupovat k investicím, abych se vyhnul těmto problémům? Myslím, že by mě zajímalo i to, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo tipy, které mi můžou pomoci být objektivnější při hodnocení investičních příležitostí. Rád bych se dozvěděl více o tom, jak se tyto psychologické faktory mohou projevit v reálných situacích a jak mě mohou svést ze správné cesty. Nemám na mysli jen akcie nebo kryptoměny, ale i investice do nemovitostí nebo jiných aktiv. Děkuji za všechny rady a podněty! Akorát mě napadá, jestli je dobré mít nějakého mentora nebo odborníka, který by mi pomohl vidět věci z jiného úhlu pohledu?

172 slov
1.7 minut čtení
18. 11. 2021
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová

Kognitivní zkreslení opravdu hraje velkou roli v investičních rozhodnutích. Ten efekt bandwagon, co zmiňuješ, je dost běžný – když vidíš, jak ostatní investují a ceny rostou, máš tendenci se přidat, i když nemáš dost informací. Confirmation bias je další věc, kdy hledáš jen potvrzení svých myšlenek a ignoruješ opak. To může vést k tomu, že přehlédneš varovné signály nebo negativní informace o investici.

Důležité je mít nějaký systém, jak hodnotit investice objektivně. Můžeš si třeba předem stanovit kritéria, podle kterých budeš posuzovat své rozhodnutí – jako je analýza rizik, historie výkonu a podobně. Dobré je taky sledovat různé zdroje informací a nezůstávat jen u jednoho názoru. Mít někoho jako mentora nebo odborníka může být super, protože ti pomůže vidět věci z jiného úhlu a vyhnout se různým pastem.

V konečným důsledku platí: buď kritický k tomu, co slyšíš a čteš, a snaž se si udělat vlastní názor na základě dat. To by ti mělo pomoct zůstat na správné cestě.

159 slov
1.6 minut čtení
29. 5. 2023
Libor Vyskočil
Libor Vyskočil

Kognitivní zkreslení fakticky hraje velkou roli v investicích. Efekt bandwagon je přesně to, co popisuješ – vidíš, jak ostatní investují do kryptoměny a hned máš pocit, že bys měl taky. Často pak neprovádíš dostatečný výzkum a jen se vezeš na vlně. Confirmation bias je další věc, kdy hledáš informace, které podporují tvoje předchozí názory, místo abys byl otevřený novým datům. To může být nebezpečné, zvlášť když trh kolísá. Měl bys se zaměřit na analýzu a důkladný průzkum před investováním, ať už jde o akcie, kryptoměny nebo nemovitosti. Také se vyplatí mít někoho jako mentora, kdo ti dá jiný pohled na věc a pomůže ti vidět potenciální slepé uličky. Rozhodně se snaž být objektivní a nechat emoce stranou.

117 slov
1.2 minut čtení
11. 4. 2023
Věra Buchtová
Věra Buchtová