Jak kognitivní zkreslení ovlivňuje moje investiční rozhodnutí?
Zajímalo by mě, jak vlastně kognitivní zkreslení hraje roli v mých investičních rozhodnutích. Někdy mám pocit, že moje rozhodování o akciích či kryptoměnách je ovlivněné různými psychologickými faktory, které si ani neuvědomuji. Například, když slyším o nějaké kryptoměně, která právě zažívá růst, mám tendenci ji chtít koupit, i když jsem předtím o ní nic nevěděl. Je to známé jako efekt bandwagon? A co confirmation bias? Jak tohle všechno funguje a jak bych měl přistupovat k investicím, abych se vyhnul těmto problémům? Myslím, že by mě zajímalo i to, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo tipy, které mi můžou pomoci být objektivnější při hodnocení investičních příležitostí. Rád bych se dozvěděl více o tom, jak se tyto psychologické faktory mohou projevit v reálných situacích a jak mě mohou svést ze správné cesty. Nemám na mysli jen akcie nebo kryptoměny, ale i investice do nemovitostí nebo jiných aktiv. Děkuji za všechny rady a podněty! Akorát mě napadá, jestli je dobré mít nějakého mentora nebo odborníka, který by mi pomohl vidět věci z jiného úhlu pohledu?