Charts.cz/Fórum/ETF vs. přímé investice do akcií – co je lepší?

ETF vs. přímé investice do akcií – co je lepší?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem začal zvažovat možnosti investování a narazil jsem na ETF a přímé investice do akcií. V poslední době se hodně mluví o tom, jak jsou ETF zajímavou alternativou pro ty, kdo nechtějí mít všechna vejce v jednom košíku a preferují diverzifikaci. Ale když se podívám na to, co nabízí přímé investice do akcií, mám pocit, že tam je také spoustu výhod, které by neměly být opomíjeny. Jak to tedy vlastně je? Jsou ETF fakt lepší volbou než kupovat jednotlivé akcie? Když investuju do ETF, tak vlastně investuju do celého portfolia akcií najednou, což mi dává nějaký pocit bezpečí. Na druhou stranu, když si koupím akcie konkrétní společnosti, mám možnost ovlivnit svůj zisk víc na základě výkonu té firmy. Což je asi pro někoho velmi lákavé. Jak moc je důležité to řízení rizika? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak se vyvíjí výnosy z ETF ve srovnání s přímými investicemi. A co poplatky? Slyšel jsem, že ETF mají nižší poplatky než správa portfolia s individuálními akciemi, ale pak zase záleží na tom, kolik obchodů udělám u jednotlivých akcií – jestli to nakonec nevyjde nastejno. Je tu také otázka likvidity – je snadnější prodat ETF nebo jednotlivé akcie? A co daňové aspekty? Může mít vliv na rozhodnutí mezi těmito dvěma možnostmi i způsob zdanění výnosů? Opravdu se chci ujistit, že dělám správné rozhodnutí pro své finance a budoucnost. Tak co myslíte? Jaký máte názor na to, zda jsou ETF lepší než přímé investice do akcií?

255 slov
2.6 minut čtení
1. 2. 2025
Matěj Ševčík
Matěj Ševčík

Tak hele, co se týče ETF vs. jednotlivý akcie, oba přístupy mají svý plusy a mínusy. ETF jsou fakt super pro diversifikaci, protože tím vlastně kupuješ kousek z mnoha firem najednou, což snižuje riziko. Pokud se ti nechce příliš hrabat v analýzách firem a sledovat trh, je to fajn volba. Nižší poplatky za správu a jednodušší obchodování jsou taky výhody.

Na druhou stranu, když si koupíš konkrétní akcie, můžeš víc ovlivnit svůj zisk podle toho, jak daná firma roste nebo klesá. Můžeš mít třeba fakt dobrý tip na firmu a vydělat víc než na průměrném ETF. Ale zase, když se trefíš špatně, můžeš hodně prodělat.

Pokud jde o likviditu, většinou je snazší prodat ETF, ale záleží na konkrétních akciích – některý můžou být dost likvidní a jiný ne. Daňový aspekty? No, ty se liší podle toho, jaký máš příjem a kde žiješ. Takže je dobrý to prozkoumat. Nakonec to chce zvážit tvůj styl investování a kolik času jsi ochotnej tomu věnovat – jestli chceš být pasivní nebo aktivní investor.

169 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2024
Jiří Eliáš
Jiří Eliáš

Záleží na tom, co vlastně hledáš. ETF jsou super pro diversifikaci, protože ti dají možnost investovat do víc firem najednou a tím snížit riziko. Tím pádem, když jedna akcie klesne, ostatní to můžou vyvážit. Na druhou stranu, pokud věříš nějaké konkrétní firmě a chceš na tom pořádně vydělat, tak přímé investice do akcií můžou být víc lukrativní. Sám si určuješ, co koupíš a prodáš. Poplatky u ETF bývají nižší než u správy portfolia, ale pokud hodně obchoduješ s akciemi, tak to může narůst. Likvidita je většinou lepší u ETF, protože se obchodují jako akcie a mají větší objem. Daňové aspekty hrají taky roli – zdanění může být různý podle toho, co děláš. Celkově je dobrý mít jasnou strategii a vědět, co chceš. Každý máme jiný přístup k riziku a investicím.

130 slov
1.3 minut čtení
7. 2. 2025
Simona Coufalová
Simona Coufalová