ETF vs. přímé investice do akcií – co je lepší?
Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem začal zvažovat možnosti investování a narazil jsem na ETF a přímé investice do akcií. V poslední době se hodně mluví o tom, jak jsou ETF zajímavou alternativou pro ty, kdo nechtějí mít všechna vejce v jednom košíku a preferují diverzifikaci. Ale když se podívám na to, co nabízí přímé investice do akcií, mám pocit, že tam je také spoustu výhod, které by neměly být opomíjeny. Jak to tedy vlastně je? Jsou ETF fakt lepší volbou než kupovat jednotlivé akcie? Když investuju do ETF, tak vlastně investuju do celého portfolia akcií najednou, což mi dává nějaký pocit bezpečí. Na druhou stranu, když si koupím akcie konkrétní společnosti, mám možnost ovlivnit svůj zisk víc na základě výkonu té firmy. Což je asi pro někoho velmi lákavé. Jak moc je důležité to řízení rizika? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak se vyvíjí výnosy z ETF ve srovnání s přímými investicemi. A co poplatky? Slyšel jsem, že ETF mají nižší poplatky než správa portfolia s individuálními akciemi, ale pak zase záleží na tom, kolik obchodů udělám u jednotlivých akcií – jestli to nakonec nevyjde nastejno. Je tu také otázka likvidity – je snadnější prodat ETF nebo jednotlivé akcie? A co daňové aspekty? Může mít vliv na rozhodnutí mezi těmito dvěma možnostmi i způsob zdanění výnosů? Opravdu se chci ujistit, že dělám správné rozhodnutí pro své finance a budoucnost. Tak co myslíte? Jaký máte názor na to, zda jsou ETF lepší než přímé investice do akcií?