Jak ETF mění naše investiční rozhodování ohledně akcií?
Když se podívám na to, jak investice do akcií probíhají dnes, nemůžu si nevšimnout, jak moc se změnily s příchodem ETF. Vlastně, jakým způsobem ETF ovlivňuje naše rozhodování při investování do jednotlivých akcií? Je to jen nějaký módní trend, nebo mají ETF skutečně zásadní dopad na to, jak vybíráme, do čeho investovat? Vím, že ETF nabízejí skvělou diversifikaci a možnost snadno investovat do různých sektorů bez toho, abych musel vlastnit každou jednotlivou akcii. Ale co to vlastně znamená pro moje rozhodování? Myslím tím, když vidím, že třeba nějaký sektor roste díky populárnímu ETF, mám pak tendenci investovat do jednotlivých akcií v tomto sektoru jen proto, že vím, že je v něm vysoký zájem? Mění to vůbec moje strategické myšlení o investování? Také mě zajímá, jestli se tím pádem stáváme méně zaměřeni na analýzu jednotlivých společností. Kdybych měl vybrat jednu akcii bez ohledu na ETF, byl by to stále rozumný krok? Jak moc se vlastně liší pohled na investice mezi těmi, kdo používají ETF a těmi, kdo se soustředí na individuální akcie? A co náklady spojené s ETF versus akciemi – ovlivňuje to naše rozhodnutí? Jak daleko jsme ochotni zajít v tom, abychom se vyhnuli riziku a přitom využili výhod ETF? Odkud berete informace o tom, které ETF jsou nejlepší pro vaše portfolia a jak si vybíráte mezi nimi versus akciemi? Děkuji za názory.