Charts.cz/Fórum/Jak ETF mění naše investiční rozhodování ohledně akcií?

Jak ETF mění naše investiční rozhodování ohledně akcií?

Když se podívám na to, jak investice do akcií probíhají dnes, nemůžu si nevšimnout, jak moc se změnily s příchodem ETF. Vlastně, jakým způsobem ETF ovlivňuje naše rozhodování při investování do jednotlivých akcií? Je to jen nějaký módní trend, nebo mají ETF skutečně zásadní dopad na to, jak vybíráme, do čeho investovat? Vím, že ETF nabízejí skvělou diversifikaci a možnost snadno investovat do různých sektorů bez toho, abych musel vlastnit každou jednotlivou akcii. Ale co to vlastně znamená pro moje rozhodování? Myslím tím, když vidím, že třeba nějaký sektor roste díky populárnímu ETF, mám pak tendenci investovat do jednotlivých akcií v tomto sektoru jen proto, že vím, že je v něm vysoký zájem? Mění to vůbec moje strategické myšlení o investování? Také mě zajímá, jestli se tím pádem stáváme méně zaměřeni na analýzu jednotlivých společností. Kdybych měl vybrat jednu akcii bez ohledu na ETF, byl by to stále rozumný krok? Jak moc se vlastně liší pohled na investice mezi těmi, kdo používají ETF a těmi, kdo se soustředí na individuální akcie? A co náklady spojené s ETF versus akciemi – ovlivňuje to naše rozhodnutí? Jak daleko jsme ochotni zajít v tom, abychom se vyhnuli riziku a přitom využili výhod ETF? Odkud berete informace o tom, které ETF jsou nejlepší pro vaše portfolia a jak si vybíráte mezi nimi versus akciemi? Děkuji za názory.

223 slov
2.2 minut čtení
12. 12. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová

ETF fakt mění hru, to je jasný. Dřív jsme se víc soustředili na jednotlivý akcie, ale teď, když vidíš, jak nějaký ETF roste, tak tě to nahrne investovat do celého sektoru, i když ta konkrétní akcie nemusí být zas tak skvělá. Diversifikace je super, ale může to vést k tomu, že zapomínáme na důkladnou analýzu firem. Je fakt, že pro lidi, co investujou přes ETF, se stává snadnější se vyhnout riziku a investovat do trendů bez velkého přemýšlení. A co se týče nákladů – pokud srovnáš poplatky za ETF a obchodování s jednotlivýma akciema, tak ETF většinou vycházejí levněji. Ale zase záleží na tom, jak moc chceš být proaktivní. Informace o tom, který ETF si vybrat, beru z různých webů a porovnávám je podle výkonnosti a poplatků. Když jsem dřív vybíral akcie, musel jsem se víc zabývat jejich fundamenty. Teď je to spíš o tom sledovat trendy a míň o samotných společnostech. Takže jo, rozhodně to mění naše strategické myšlení.

160 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2025
Alena Světlíková
Alena Světlíková

ETF fakt změnily hru v investování, to je jasný. Dřív jsi musel studovat každou jednotlivou akcii, teď stačí vybrat ETF a máš najednou celou skupinu akcií. To sice dává super diversifikaci, ale zároveň se tím můžeš dostat do pastí – když všichni investují do stejného sektoru skrze ETF, tak to může uměle zvednout ceny jednotlivých akcií, i když ty firmy nejsou tak silný.

Myslím, že lidi začínají víc slepě následovat trendy. Když vidíš, že nějaké ETF roste, máš tendenci investovat do těch akcií, i když třeba nemáš vlastní analýzu nebo důvody. To může vést k tomu, že se zapomíná na kvalitní fundamentální analýzu jednotlivých firem.

Jinými slovy, pokud jsi dřív byl analitik a hledal jsi hodnotu v jednotlivých akciích, teď se možná stáváš víc pasivním investorem. Což může být fajn pro snížení rizika, ale zároveň se dostáváš do situace, kdy tvé rozhodování závisí na popularitě ETF.

Náklady? Jo, ETF mají většinou nižší poplatky než aktivně řízené fondy, ale pořád je tam nějaký poplatek na správu. Je dobrý porovnat náklady na ETF vs. náklady na obchodování jednotlivých akcií.

Co se týká informací, většina lidí asi sleduje články, blogy a aplikace zaměřený na finance. Ale nezapomínej na základní výzkum! Měli bychom si pořád dělat vlastní úkoly před tím, než hodíme peníze do nějakého ETF nebo akcie.

212 slov
2.1 minut čtení
21. 1. 2025
Tereza Vávrová
Tereza Vávrová