Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi ETF a běžnými podílovými fondy?

Jaký je rozdíl mezi ETF a běžnými podílovými fondy?

Představte si, že se rozhodnete investovat do akcií, ale jste trošku zmateni z toho, jaké možnosti vlastně máte. Četl jsem o ETFs a podílových fondech, ale pořád mi to nějak nedává smysl. Mohli byste mi prosím objasnit, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma? Z toho, co jsem slyšel, tak ETF, což je burzovně obchodovaný fond, může být skvělou volbou, ale pak jsou tu ty klasické podílové fondy, které fungují úplně jinak. Takže bych rád věděl, co je ve skutečnosti odlišuje. Mám na mysli nejen způsob obchodování, ale i poplatky, likviditu a třeba i to, jak se vybírají akcie nebo jiné aktivum do těchto fondů. Také by mě zajímalo, co je výhodnější pro dlouhodobé investice a zda se vyplatí mít v portfoliu obě možnosti. Jaké máte zkušenosti s ETF versus podílové fondy? Co byste mi doporučili jako začátečníkovi v investování? Díky moc za každou radu!

145 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2022
Petra Košťálová
Petra Košťálová

Takže, ETF a podílové fondy jsou fakt dost jiný. ETF (burzovně obchodovaný fond) se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že si je můžeš koupit nebo prodat kdykoliv během obchodních hodin. To ti dává víc flexibility a taky lepší likviditu. Na druhou stranu, klasické podílové fondy se obvykle kupují a prodávají na konci dne za vypočtenou cenu, takže pokud chceš rychle reagovat na tržní změny, tak to není ideální volba.

Co se týče poplatků, ETF mají často nižší náklady než tradiční podílové fondy, protože většina z nich je pasivně řízená a sleduje index. Podílové fondy můžou mít vyšší manažerské poplatky. Takže když plánuješ dlouhodobě investovat, ETF by mohlo být výhodnější.

Pokud jde o výběr aktiv, ETF mají tendenci mít jasně definovaný index nebo sektor, zatímco podílové fondy mohou mít aktivního manažera, který rozhoduje o tom, co koupit a prodat. To může být fajn, ale taky to znamená víc rizika a nejistoty.

Pro začátečníka bych doporučil zvážit obě možnosti v portfoliu. Můžeš mít část peněz v ETF pro tu likviditu a nižší poplatky a k tomu pár podílových fondů s aktivním řízením, pokud věříš v nějakého dobrého manažera. Hlavně se snaž rozumět tomu, co kupuješ a jaké máš cíle.

196 slov
2 minut čtení
26. 8. 2023
Ondřej Baloun
Ondřej Baloun

Rozdíl mezi ETF a podílovýma fondama je v pár věcech. ETF jsou burzovně obchodovaný fondy, takže je můžeš kupovat a prodávat během obchodního dne, když chceš. To znamená, že cena se mění v reálném čase. Na druhou stranu, klasický podílový fond koupíš nebo prodáš jen na konci dne, kdy se stanoví cena na základě hodnoty aktiv v fondu.

Pokud jde o poplatky, tak ETF většinou mají nižší náklady na správu než podílový fond. Taky máš obvykle nižší poplatky, když obchoduješ ETF. Ale pozor na to, že při nákupu ETF platíš brokerovi provizi, což se může nasčítat, pokud hodně obchoduješ.

Likvidita je u ETF lepší, protože je můžeš prodat kdykoliv během dne. U podílových fondů čekáš na konec dne. Co se týče výběru akcií nebo jiných aktiv, ETF často sledují nějaký index, zatímco podílové fondy můžou mít aktivní správce, který vybírá akcie podle svého uvážení.

Pro dlouhodobé investice si hodně lidí vybírá ETF kvůli nízkým nákladům a větší flexibilitě. Ale mít v portfoliu obojí může být fajn – záleží na tvých cílech a jak moc se chceš starat o své investice. Jako začátečník bych doporučil začít s ETF pro jednoduchost a nižší poplatky.

189 slov
1.9 minut čtení
14. 8. 2024
Karel Paleček
Karel Paleček