Charts.cz/Fórum/Jak fungují ETF fondy? Jsou lepší než podílové fondy?

Jak fungují ETF fondy? Jsou lepší než podílové fondy?

Mám trochu zmatené představy o tom, jak vlastně fungují ETF fondy. Slyšel jsem, že jsou to jako akcie, ale nevím přesně, co to znamená. Vím, že s nimi můžu obchodovat na burze, ale jak se liší od klasických podílových fondů? V podílových fondech mi přijde, že se člověk musí spolehnout na manažera, který rozhoduje o tom, do čeho investovat. Jak je to u ETF? Mám pocit, že bych měl mít větší kontrolu nad svými investicemi. A co náklady? Slyšel jsem, že ETF mají nižší poplatky než podílové fondy – je to pravda? Jak moc velký rozdíl v nákladech to může být a má to nějaký vliv na celkové výnosy? Je také pravda, že ETF mohou nabízet širší diverzifikaci? Zajímalo by mě, zda se vyplatí investovat do ETF namísto podílových fondů. Jaká jsou pro a proti obou možností? Co byste doporučili začátečníkovi, který se snaží vybrat mezi těmito dvěma typy investic? Je nějaký konkrétní typ ETF, který byste doporučili sledovat nebo do kterého investovat? Vím, že existují různé sektory a strategie. Jak vlastně vybírat správné ETF a na co si dát pozor? Jaký máte názor na dlouhodobé investice do ETF ve srovnání s podílovými fondy? Myslíte si, že v dnešním dynamickém světě financí je lepší jít cestou ETF alebo radši zůstat u tradičních podílových fondů?

214 slov
2.1 minut čtení
30. 4. 2023
Vladimír Horák
Vladimír Horák

ETF (Exchange Traded Funds) jsou vlastně jakási kombinace akcií a podílových fondů. Můžeš je obchodovat na burze jako akcie, takže je kupuješ a prodáváš během obchodního dne. Na rozdíl od klasických podílových fondů, kde ti manažer spravuje portfolio a rozhoduje, do čeho investovat, ETF sledují nějaký index (třeba S&P 500) a tím pádem máš víc kontroly nad svými investicemi. Když koupíš ETF, vlastně kupuješ část celého portfolia, které je rozloženo mezi různé akcie nebo jiné aktiva.

Co se nákladů týče, většinou mají ETF nižší poplatky než podílové fondy. U podílových fondů můžeš narazit na vysoké manažerské poplatky, zatímco ETF mají spíš jen poplatky za správu, které bývají dost nízké. To se může na výnosech hodně projevit, protože méně platíš na poplatcích a víc ti zůstává v portfoliu.

Pokud jde o diverzifikaci, ETF ti často nabízejí širší rozložení investic než jednotlivé podílové fondy, což může být super pro snížení rizika. Pro začátečníka bych doporučil začít s nějakým široce diverzifikovaným ETF, třeba něco zaměřeného na celý trh nebo určité sektory jako technologie nebo zdravotnictví.

Když vybíráš ETF, koukni na náklady, objem obchodování a to, jak dobře sleduje index. Dlouhodobě bych řekl, že ETF můžou být lepší volbou než podílové fondy kvůli flexibilitě a nižším nákladům. Ale záleží na tvých preferencích a investičních cílech. V dnešní době mi přijdou ETF jako zajímavější možnost.

218 slov
2.2 minut čtení
24. 1. 2025
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

ETF (Exchange-Traded Funds) jsou vlastně něco jako směs mezi akciemi a podílovými fondy. Můžeš je obchodovat na burze stejně jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodních hodin. Na rozdíl od podílových fondů, které se obchodují jen na konci dne za cenu stanovenou na základě NAV, ETF mají ceny, které se mohou během dne měnit podle nabídky a poptávky.

Co se týče správy, ETF většinou sledují nějaký index (např. S&P 500), takže tu není manažer, který by rozhodoval o tom, co nakoupit a co prodat. To ti dává větší kontrolu a flexibilitu. A taky – ano, poplatky jsou obvykle nižší než u podílových fondů. Může to být třeba 0,1 % u ETF oproti 1 % nebo i víc u aktivně spravovaných fondů. Tyto poplatky se sice zdají malé, ale v dlouhodobém horizontu to může udělat velký rozdíl ve výnosech.

Pokud jde o diverzifikaci, ETF ti umožní investovat do celého trhu nebo sektoru s jednou transakcí, takže to může být výhodné. Pro začátečníka bych spíš doporučil ETF než klasické podílové fondy, protože to je jednodušší a levnější. Dobrý tip na začátek by mohl být nějaký široce zaměřený ETF jako SPDR S&P 500 ETF (SPY), což ti dá expozici vůči největším americkým firmám.

Když vybíráš ETF, zkontroluj si náklady, likviditu a jak dobře sleduje index. Je dobré si také uvědomit, že ne všechna ETF jsou stejné – některé se soustředí na určité sektory nebo strategie (např. dividendové ETF). Takže pokud se rozhodneš pro dlouhodobou investici do ETF, dej si pozor na tyto aspekty.

253 slov
2.5 minut čtení
25. 1. 2025
Dana Kubíková
Dana Kubíková