Charts.cz/Fórum/Nevýhody investování do ETF – jaké jsou?

Nevýhody investování do ETF – jaké jsou?

Přemýšlím o investování do ETF, ale jsem trochu nervózní, protože jsem slyšel, že i když mají spoustu výhod, mohou mít i nějaké nevýhody. Chci si být jistý, že rozumím všem aspektům. Třeba jsem zaslechl, že poplatky spojené s ETF mohou být problém – jak moc to ovlivňuje celkový výnos? A co likvidita? Mám strach, že když budu potřebovat své peníze rychle, nemusím je snadno prodat. Zajímá mě také, jestli existují nějaké skryté rizika, jako například to, že konkrétní sektor může být zasažen krizí. A co daňové aspekty? Četl jsem něco o tom, že při prodeji ETF se platí daně jinak než u běžných akcií. Je to pravda? Zkrátka hledám víc informací o tom, co všechno může jít špatně při investování do ETF a jestli je to vůbec dobrý nápad v porovnání s jinými investičními nástroji. Jak na to lidé reagují? Děkuju za všechny tipy a zkušenosti!

146 slov
1.5 minut čtení
2. 11. 2024
Zuzana Strnadová
Zuzana Strnadová

Jo, investování do ETF má pár nevýhod, co bys měl zvážit. Poplatky sice bývají nižší než u aktivně spravovaných fondů, ale pořád tam jsou a mohou zkrátit tvůj výnos. Třeba správcovské poplatky nebo náklady na obchodování, to se ti může nasčítat. Když jde o likviditu, většina ETF je dost likvidních, ale pokud investuješ do nějakého malého nebo exotického fondu, můžeš mít problém s prodejem. A pak máš pravdu, že jednotlivé sektory mohou být náchylné ke krizím – třeba technologie nebo energetika, takže diverzifikace je klíčová. Co se týče daní, tak když prodáš ETF se ziskem, tak platíš daň jako při běžných akciích, ale pozor na dividendy. Ty se daní jinak a můžeš mít zdanění i podle toho, odkud ETF pochází. Takže jo, má to svoje rizika a nevýhody, ale pokud se na to podíváš z pohledu dlouhodobé investice a diversifikace portfolia, může to být fajn volba. Jenom si dej pozor na to, do čeho investuješ.

155 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková

Investování do ETF má určitě svý nevýhody, který bys měl zvážit. Za prvé, poplatky jsou fakt důležitý – i když většinou jsou nižší než u aktivně spravovaných fondů, tyto poplatky ti můžou snížit výnosy, zvlášť pokud investuješ menší částky. Pak je tu likvidita. Většina ETF je dost likvidních, ale občas můžeš narazit na problém, když chceš prodat v době vysoký volatility nebo u méně obchodovaných fondů. Takže to si hlídej.

Další věc je riziko sektoru. Pokud investuješ do ETF zaměřeného na konkrétní sektor, jako technologie nebo energie, můžeš se dostat do problémů, pokud ten sektor zažije krizi. To znamená, že bys mohl ztratit víc než při diverzifikované investici.

A co se týče daní – jo, je pravda, že když prodáš ETF, tak se na to vztahují daně podobně jako na akcie, ale vždycky si zkontroluj místní pravidla. Můžeš mít nárok na odčitatelné ztráty nebo jiný výhody, ale záleží na tom, jak to zákony mají.

Takže shrnuto – ETF jsou super pro diverzifikaci a nízké náklady, ale dej pozor na poplatky, likviditu a sektorový rizika. Vždycky je dobrý mít plán a vědět, co děláš.

180 slov
1.8 minut čtení
2. 11. 2024
Adam Klíma
Adam Klíma