Charts.cz/Fórum/Jaké je nejlepší tržiště pro prodej NFT?

Jaké je nejlepší tržiště pro prodej NFT?

Mám takový dotaz ohledně prodeje NFT, protože jsem na začátku a pořád se v tom moc nevyznám. Zajímalo by mě, jaké je vlastně to nejlepší tržiště, kde bych mohl prodávat své NFT. Slyšel jsem o několika různých platformách, ale nejsem si jistý, která z nich je skutečně nejlepší pro začínající tvůrce jako jsem já. Například, je lepší prodávat na známých místech jako OpenSea nebo Rarible, nebo existují i jiné alternativy, které by mohly být zajímavější? A co třeba poplatky za prodej? Jaké jsou vlastně náklady na používání těchto tržišť? Mám také obavy ohledně bezpečnosti, jak bezpečná jsou tato tržiště pro mé digitální aktiva? Dále bych rád věděl, jestli je důležité mít nějakou strategii, jak vybrat to správné tržiště pro specifické typy NFT. Mám na mysli umění, hudbu nebo třeba herní předměty. Je nějaký konkrétní trik při výběru, který by mi mohl pomoct udělat správné rozhodnutí? Také mě zajímá, jestli jsou některá tržiště více zaměřené na určité komunity nebo umělce. Když se podívám na různé platformy, co bych měl sledovat a podle čeho se rozhodnout? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají už zkušenosti s prodejem NFT, a jaké tržiště by podle nich doporučili. Jaké jsou klady a zápory různých platforem? Myslím, že by to mohlo být užitečné nejen pro mě, ale i pro další nováčky v této oblasti. Děkuji za jakoukoli pomoc!

222 slov
2.2 minut čtení
30. 1. 2025
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek

Takže, co se týče prodeje NFT, tak OpenSea a Rarible jsou asi ty nejznámější a hodně lidí na nich začíná. Mají širokou uživatelskou základnu, takže šance na prodej je větší. Ale pozor na poplatky, obě platformy si berou provizi za prodej, což může být různě nastavené. Opět, záleží na tom, co prodáváš – třeba na mintování (tvoření) NFT můžeš narazit i na další poplatky za transakce v Ethereu.

Pokud máš něco specifického, třeba umění nebo hudbu, zkus se podívat i na platformy jako Foundation nebo Mintable. Ty mají komunitu zaměřenou spíš na určité typy tvůrců a můžou ti dát větší viditelnost.

Bezpečnost je samozřejmě důležitá, tak se ujisti, že máš peněženku s dobrým zabezpečením. Spousta lidí doporučuje používat hardwarové peněženky, pokud chceš mít klid.

A ohledně výběru tržiště - sleduj, kde se tvoje cílová skupina pohybuje a jaké typy NFT tam prodávají. Zkus si načíst i nějaké komunity kolem těchto platforem – často tam najdeš tipy a triky od ostatních tvůrců.

Hlavně si dej čas a nezapomeň experimentovat - každý má svůj styl a co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému.

180 slov
1.8 minut čtení
14. 9. 2024
Pavla Králová
Pavla Králová

Takže, ohledně tržišť na NFT, OpenSea a Rarible jsou fakt populární a mají hodně uživatelů. OpenSea má super širokou nabídku, takže tam najdeš skoro všechno. Rarible je zase zajímavý tím, že umožňuje vytvářet NFT přímo na platformě a má systém komunitních odměn. Co se poplatků týče, většinou platíš za minting a transakce v ETH, což může být někdy dost vysoké, zvlášť když je síť přetížená.

Bezpečnost je taky důležitá – oba tyhle trhy mají dobré zabezpečení, ale vždycky je fajn mít peněženku s dobrým zabezpečením jako MetaMask. Ohledně strategie – určité tržiště může být lepší pro umění, jiné pro herní předměty. Například Foundation se zaměřuje víc na umění a exkluzivnější kousky, ale potřebuješ pozvánku.

Doporučuji si projít komunity na Discordu nebo Redditu, kde se lidi baví o tom, co funguje a co ne. Taky si dávej pozor na trendy – některé tržiště můžou mít momentálně větší hype než jiná. Takže se dívej na to, co prodává a co lidi zajímá. Zkrátka, vyzkoušej pár různých platforem a uvidíš, co ti sedí nejlíp.

169 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2024
Michal Kašpar
Michal Kašpar