Charts.cz/Fórum/Co je lepší pro začátečníka, ETF nebo akcie?

Co je lepší pro začátečníka, ETF nebo akcie?

Když se rozhodujete, jak začít investovat, dostanete se k otázce, co vlastně vybrat. Jako nováček ve světě investic se často ocitám před dilematem, zda je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo zvolit ETF. Vím, že ETF jsou fondy, které obsahují různé akcie a umožňují tak diverzifikaci, což by mohlo být pro mě jako pro začátečníka výhodné, protože bych nezaplatil všechny vajíčka do jednoho košíku. Na druhou stranu jsem slyšel, že investování do konkrétních akcií může přinést vyšší zisky, pokud se mi podaří vybrat správné akcie, ale zároveň to zahrnuje více rizika. Jak mám tedy vědět, co je pro mě lepší? A co třeba poplatky spojené s ETF versus náklady na obchodování s jednotlivými akciemi? Měla bych se zaměřit na dlouhodobé investice nebo spíš na krátkodobé spekulace? Jaké jsou zkušenosti ostatních investorů? Je lepší začít s ETF a pak přejít k akciím, nebo si mám raději rovnou koupit několik akcií a učit se z praxe? Zajímalo by mě také, jaký vliv mají tržní podmínky na tuto volbu. Mohli byste mi prosím poradit a podělit se o vaše názory a rady na to, co by mohlo být pro začátečníka jako já lepší volbou?

191 slov
1.9 minut čtení
2. 8. 2024
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková

Tak hele, pro začátečníka bych určitě doporučil ETF. Je to jednodušší cesta, jak se dostat na trh, aniž bys musel mít super znalosti o jednotlivých firmách. S ETF dostaneš hned několik akcií najednou, což ti pomůže rozložit riziko – když jedna akcie spadne, ostatní tě můžou podržet. Navíc poplatky u ETF bývají často nížší než při obchodování s jednotlivými akciemi, zvlášť když začínáš a nemáš moc peněz na investice.

Investování do jednotlivých akcií může být lákavý kvůli potenciálním vysokým ziskům, ale je to dost rizikový a můžeš lehce prodělat. Taky musíš hodně sledovat trh a novinky kolem firem. Takže pokud chceš jít spíš do dlouhodobého investování, ETF je fajn start. Až získáš víc zkušeností a sebevědomí, můžeš zkusit přidat nějaké akcie.

Tržní podmínky jsou taky důležitý, teď třeba není moc dobrá doba na spekulace – spíš se soustřeď na stabilní věci. Každopádně, hlavně si dej pozor na poplatky a buď trpělivá! Investování není sprint, ale maraton.

156 slov
1.6 minut čtení
29. 8. 2024
Kamila Králová
Kamila Králová

Takže, tady je pár myšlenek. Pro začátečníka bych šel určitě spíš do ETF. Důvod? Diverzifikace, jak už jsi zmiňovala. Když koupíš ETF, koupíš kousek z více akcií najednou, což ti pomůže snížit riziko, když něco spadne. U jednotlivých akcií je to fakt riskantní, pokud se netrefíš do správných firem. Co se týče poplatků, většina ETF má nižší náklady na správu než bys musela platit za obchodování s akciemi, ale samozřejmě to záleží na brokera. Dlouhodobé investice jsou lepší cesta, protože akcie časem rostou. Krátkodobé spekulace jsou víc pro pokročilé a můžeš si tím akorát ublížit, pokud nevíš co děláš. Můj tip? Začni s ETF a pak se podívej na jednotlivé akcie až si budeš jistější. Tržní podmínky taky hrají roli, teď je dost volatilní doba, takže opatrně. Takže jo, ETF je pro tebe asi ta nejlepší volba na start.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 8. 2024
Rudolf Starý
Rudolf Starý