Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi ETF a individuálními akciemi?

Jaký je rozdíl mezi ETF a individuálními akciemi?

Nedávno jsem se začal zajímat o investování a narazil jsem na různé pojmy, které mě trochu mátou. Hlavně jsem chtěl pochopit, jaký je vlastně rozdíl mezi ETF, což jsou fondy obchodované na burze, a individuálními akciemi. Vím, že akcie představují podíl v konkrétní společnosti, ale co vlastně znamená investovat do ETF? Je to jako mít podíl ve více firmách najednou, nebo jak to funguje? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto typů investic? Mám pocit, že ETF by mohly být méně rizikové díky diversifikaci, ale na druhou stranu, co když chci investovat do konkrétní firmy, kterou mám oblíbenou? Jak se rozhodnout mezi těmito možnostmi? A co poplatky spojené s obchodováním s akciemi versus ETF? Může mi někdo vysvětlit tyto rozdíly tak, abych měl lepší představu o tom, co je pro mě jako nového investora lepší volba? Děkuji!

138 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta

ETF (Exchange-Traded Fund) jsou vlastně fondy, který se obchodují jako akcie na burze. Když investuješ do ETF, tak si kupuješ podíl v celém portfoliu akcií, což znamená, že máš malý kus mnoha různých firem najednou. To je super pro diversifikaci, protože když jedna firma klesne, třeba jiná to vyváží. U jednotlivých akcií investuješ jen do jedné firmy – pokud se jí daří, můžeš hodně vydělat, ale když klesne, tak jsi v tom víc a můžeš dost ztratit.

Další věc je, že ETF obvykle mají nižší poplatky než obchodování s jednotlivými akciemi. Ale to záleží na konkrétním ETF a brokera. Často si budeš muset i hlídat poplatky za správu fondu. Důležitý je taky čas – u ETF můžeš snadno nakupovat a prodávat během dne jako u akcií.

Pokud máš oblíbenou firmu a chceš jí věřit, tak individuální akcie můžou být fajn volba pro potenciálně vyšší výnosy. Na druhou stranu, pokud jsi opatrnější nebo teprve začínáš, ETF by mohly být lepší volba díky té diversifikaci a menšímu riziku. Takže záleží na tvém stylu investování a co hledáš.

174 slov
1.7 minut čtení
17. 11. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková

Rozdíl mezi ETF a individuálními akciemi je v podstatě v diversifikaci. Když investuješ do akcií, tak máš podíl v konkrétní firmě, což znamená, že všechno závisí na výkonu té jedné společnosti. Pokud se jí nedaří, tvoje investice může dost utrpět. Na druhou stranu, ETF ti umožňuje vlastnit část mnoha různých akcií najednou. To je super pro snížení rizika, protože i když jedna firma spadne, zbytek portfolia to může udržet stabilní. Takže jo, s ETF je to méně riskantní.

Pokud máš oblíbenou firmu a chceš do ní investovat, tak si budeš muset koupit její akcie přímo. Ale pokud chceš být jakože rozumný investor, tak ETF by mohlo být lepší volba pro začátek. Co se týče poplatků, tak obvykle za ETF platíš management fee (něco jako poplatek za správu fondu), ale pak když kupuješ akcie jednotlivě, platíš transakční poplatky za každou koupi nebo prodej.

Takže záleží na tom, co hledáš. Pokud chceš jít do rizika s konkrétními firmami nebo jsi fanoušek nějakého startupu, tak akcie mají smysl. Ale pokud chceš mít větší pokrytí trhu a menší riziko, ETF by mohly být lepší volba.

181 slov
1.8 minut čtení
6. 1. 2025
Jaroslav Trnka
Jaroslav Trnka