Charts.cz/Fórum/Co mám dělat, když jsem koupil falešné NFT?

Co mám dělat, když jsem koupil falešné NFT?

Před pár dny jsem si pořídil několik NFT, o kterých jsem si myslel, že jsou skutečně vzácné a jedinečné. Investoval jsem do nich celkem slušnou částku, protože jsem věřil, že jejich hodnota poroste a budu mít zajímavou investici do budoucna. Jenže teď mě dost trápí myšlenka, že jsem možná naletěl a koupil falešné NFT. Jak to vůbec poznat? Je nějaký způsob, jak zjistit, jestli je to pravé? Co mám dělat dál? Mám se snažit kontaktovat prodejce nebo obchodní platformu, kde jsem to koupil? Myslím, že je to docela neprůhledné a bojím se, že už je pozdě na vrácení peněz nebo na nějaké řešení. To je přece nějaká podvodná praktika, která by měla být nějak potrestána. Ale co vlastně může člověk udělat, když už je takhle v pasti? Dají se tyto falešné NFT nějak vrátit nebo vyměnit za skutečné? A co když se mi podaří je prodat dál, neudělám tím někomu jinému také stejnou nepříjemnost? Jak se bránit takovým situacím v budoucnu? Je dobré mít nějaké tipy na bezpečné nakupování NFT a na co si dát pozor při investicích do digitálního umění? Vím, že NFT trh roste a já jsem chtěl být jeho součástí, ale teď mám pocit, že jsem udělal obrovskou chybu.

202 slov
2 minut čtení
1. 2. 2024
Patrik Havlík
Patrik Havlík

Tak to je fakt nepříjemná situace. První, co bys měl udělat, je zkontrolovat, jestli jsou ty NFT na blockchainu, kde byly původně prodané. Můžeš si prohlédnout adresy peněženek a historii transakcí, jestli byly skutečně vytvořeny od originálního umělce. Pokud to vypadá jako padělek, tak bys měl kontaktovat tu platformu, kde jsi je koupil. Měli by mít nějakou podporu pro tyhle případy, i když šance, že vrátí peníze, není vždycky vysoká.

Co se týče prodejce, pokus se s ním spojit a zjistit, co říká. Jestli ti odmítne vrátit prachy nebo bude mlžit, tak je to dost podezřelé.

Pokud se ti podaří je prodat dál, tak tím můžeš udělat někomu jinému stejný problém, takže to bych nedoporučoval. Lepší je zjistit pravdu a případně to nahlásit jako podvod. Do budoucna se vyplatí kupovat NFT jen na ověřených tržištích a vždycky se dívat na historii tvůrce. Také dávej pozor na extrémně nízké ceny – pokud to vypadá jako příliš dobrá nabídka, tak asi bude. Držím palce.

161 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Monika Burianová
Monika Burianová

To je fakt blbá situace, co se ti stala. Falešný NFT může být problém, ale není všechno ztraceno. Zkus si ověřit, jestli ten NFT je na blockchainu a jestli máš vlastně v peněžence certifikát pravosti. Můžeš zkusit podívat na tržiště, kde jsi to koupil, jestli tam není něco o podvodech nebo varování. Kontaktuj prodejce, možná ti dají nějakou odpověď, ale moc bych na to nespoléhal.

Co se týče vrácení peněz, to je většinou složité, protože většina platform je víc jako tržiště a ne jako obchod. Když prodáváš falešný NFT dál, tak tím můžeš někomu jinému ublížit, takže radši to nedělej.

A jak se bránit v budoucnu? Zjisti si víc o autorovi a o projektu před nákupem, sleduj recenze a zjisti si historii NFT, které kupuješ. Ověření od známých umělců a solidní tržiště jsou klíčový. Hlavně buď opatrnej s investicema do digitálního umění a nedávej do toho víc peněz, než si můžeš dovolit ztratit.

153 slov
1.5 minut čtení
14. 7. 2024
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl