Charts.cz/Fórum/Jak poznám, že je NFT podvod?

Jak poznám, že je NFT podvod?

V poslední době se stále více mluví o NFT a o tom, jak mohou být skvělým způsobem investování a získávání unikátních digitálních aktiv. Ale jak vlastně poznat, jestli je nějaké NFT podvod? Někde jsem slyšel, že na trhu jsou lidi, kteří se snaží využít nevědomosti ostatních a prodávají falešné nebo bezcenné NFT. Jak mám vědět, jestli je projekt důvěryhodný? Je dobré se podívat na historii tvůrce NFT nebo třeba na to, zda je kolem něj nějaká komunitní podpora. Co když najdu NFT, které vypadá zajímavě, ale nemohu najít žádné informace o autorovi? Může to být varovný signál? A co cenová volatilita – může hrozit riziko, že cena NFT klesne na nulu nebo že se mi nedaří ho prodat? Slyšel jsem také o různych platformách, kde se NFT prodávají. Jak poznat, která z nich je bezpečná? Když mám už podezření, že něco není v pořádku, co bych měl dělat? Je tu nějaký způsob, jak zjistit pravost NFT před jeho zakoupením? Občas se objevují i případy krádeže digitálních aktiv a já bych nechtěl přijít o peníze. Také mě zajímá, zda existují nějaké technické aspekty nebo konkrétní znaky, podle kterých bych mohl poznat podvodná NFT. Například, jak se liší kvalitní a nekvalitní projekty? Jak velký vliv má tým za projektem na jeho důvěryhodnost? Rád bych porozuměl všem těmto aspektům, abych se vyhnul nepříjemnostem a případným ztrátám. Jak to tedy všechno správně rozpoznat?

229 slov
2.3 minut čtení
4. 12. 2023
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek

Jednoduchý způsob, jak poznat, že je NFT podvod, je prostě udělat si trochu domácího úkolu. Zjisti si něco o tvůrci – pokud nenajdeš žádné informace nebo má podezřelou minulost, radši se tomu vyhni. Sleduj, zda má projekt nějakou aktivní komunitu. Podvody často nemají lidi, co by o něm diskutovali. Když narazíš na NFT, co se ti líbí, ale nikdo o něm nic neví, to je jasný varovný signál. Cenová volatilita je dalším faktorem – pokud cena skáče nahoru a dolů bez zjevného důvodu, můžeš přijít o hodně peněz. Zkontroluj platformy, kde se NFT prodávají – známé a ověřené platformy jsou lepší než nějaké nové a pochybný weby. Když něco vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, tak to většinou je. Teď k technickým aspektům – zkontroluj blockchainovou adresu, jestli odpovídá originálnímu dílu a jestli je vše transparentní. A tým za projektem? To je klíčový – solidní projekty mají zkušené lidi a dobře definovaný plán. Takže shrnuto: dbej na historii tvůrců, komunitu, platformy a technickou stránku věci, abys předešel průšvihům.

171 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2025
Stanislav Rada
Stanislav Rada

Něco na tom je, že na trhu s NFT je spousta podvodů. Prvně, vždycky se koukni na tvůrce – jestli nemáš info o autorovi, to je jasný varovný signál. Pokud nemáš nic, co by potvrdilo jejich minulost, radši se tomu vyhni. Dobrý je taky prozkoumat komunitu kolem projektu. Pokud není aktivní nebo málo lidí o tom mluví, je to podezřelý.

Další věc je cenová volatilita – fakt můžeš skončit s NFT, co nebude mít žádnou hodnotu nebo ho neprodáš. Vždycky zvažuj, kolik do toho investuješ a jestli to za to stojí.

Co se platforem týče, určitě se drž těch známějších a s dobrou reputací. Vyhýbej se neznámým nebo podezřelým webům – tam je větší šance na podvod. Když už máš pocit, že něco nesedí, neváhej a radši se ptej v komunitě nebo hledaj recenze.

Jasně, technicky se dá zjistit pravost NFT skrze blockchain – dobré projekty by měly mít jasně uvedené informace o svých aktivech a transakcích. Kvalitní projekty většinou mají solidní tým a jasné plány do budoucna. Takže sleduj tyhle aspekty a buď opatrnej. V konečný fázi si dej pozor na to, co kupuješ, ne všechno, co vypadá lákavě, je dobrá investice.

192 slov
1.9 minut čtení
6. 2. 2024
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop