Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší akciové ETF pro diverzifikaci portfolia?

Jaké jsou nejlepší akciové ETF pro diverzifikaci portfolia?

Zajímalo by mě, jaká jsou vlastně ta nejlepší akciová ETF, která bych mohl zařadit do svého investičního portfolia, abych zajistil jeho diversifikaci. Mám trošku obavy, že když do něj naskládám jen několik jednotlivých akcií, tak se vystavuji příliš velkému riziku. Četl jsem, že ETF jsou skvělým způsobem, jak rozložit riziko, ale nejsem si úplně jistý, které konkrétně vybrat. Mohli byste mi doporučit nějaké osvědčené ETF, která pokrývají různé sektory trhu? Zajímalo by mě například, zda je lepší investovat do široce diverzifikovaných fondů nebo se zaměřit na specializované sektory. A co třeba náklady na správu těchto fondů? Mám pocit, že to je důležitý faktor, který bych měl vzít v úvahu. Také bych chtěl vědět, jestli máte nějaké zkušenosti s ETF zaměřenými na dividendy nebo na technologické akcie. Osobně bych rád budoval stabilní příjem a myslím si, že dividendové ETF by mi mohly pomoci dosáhnout tohoto cíle. Jak to vidíte vy? Jaké máte tipy a doporučení pro někoho, kdo teprve začíná a chce se investováním do ETF zabývat? Rád si přečtu vaše názory a zkušenosti!

173 slov
1.7 minut čtení
1. 8. 2023
Matěj Horák
Matěj Horák

Když mluvíš o diverzifikaci portfolia, tak ETF jsou fakt dobrá cesta, jak to udělat bez zbytečnýho stresu. Základní doporučení by mohlo být něco jako SPDR S&P 500 ETF (SPY), což je super široký fond, co pokrývá většinu velkých amerických akcií. Další možnost je i Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), ten zas zahrnuje i menší firmy, takže máš víc různorodosti.

Pokud bys chtěl jít do nějakých sektorových ETF, tak třeba Invesco QQQ, co se zaměřuje na technologické firmy, nebo i ETF zaměřený na dividendy jako Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) nebo iShares Select Dividend ETF (DVY) – ty ti můžou pomoct s tím stabilním příjmem.

Ohledně nákladů na správu, tak se koukej po fondech s nízkými poplatky, protože ty ti výrazně ovlivní výnosy v dlouhodobým horizontu. Obecně platí, že čím nižší náklady mají ETF, tím líp pro tebe.

Na závěr, pokud začínáš, tak asi nejlíp uděláš, když si postavíš nějaké základní portfolio s několika z těchto fondů a pak to postupně přizpůsobíš podle svých cílů a rizikové tolerance.

166 slov
1.7 minut čtení
4. 11. 2024
Aleš Klíma
Aleš Klíma

Když hledáš akciová ETF pro diversifikaci, tak určitě zvažuj široce zaměřené fondy jako SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Tyhle fondy ti dají pokrytí amerického trhu a významně rozloží riziko. Pokud tě zajímají sektory, tak je fajn zainvestovat do sektorových ETF jako je například Technology Select Sector SPDR Fund (XLF) pro technologické akcie nebo Vanguard Real Estate ETF (VNQ) pro nemovitosti.

Co se týče nákladů, tak sleduj expense ratio, čím nižší, tím lepší. Většina velkých ETF má nízké náklady, což ti pomůže v dlouhodobém horizontu.

Pokud chceš stabilní příjem, dividendové ETF jako Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD) nebo iShares Select Dividend ETF (DVY) by mohly být skvělá volba. Ty vyplácejí pravidelné dividendy a mohou ti přinést stabilní cash flow.

Zkus si udělat malý průzkum a podívat se, co ti sedne nejlíp. Je dobré mít ve svém portfoliu mix různých fondů, aby ses vyhnul riziku spojenému s jednotlivými akciemi.

155 slov
1.6 minut čtení
23. 6. 2024
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková