Charts.cz/Fórum/Hledání ETF s nízkými poplatky a potenciálem

Hledání ETF s nízkými poplatky a potenciálem

Mám takový dotaz ohledně ETF. Zajímá mě, jak vlastně najít ETF, které má nízké poplatky a zároveň dobrý potenciál pro zhodnocení. Vím, že poplatky mohou hodně ovlivnit výnosy, takže bych chtěl něco, co se neprojeví na mých investicích příliš negativně. Jak na to? Existují nějaké konkrétní weby nebo nástroje, kde bych mohl porovnávat různé ETF a jejich poplatky? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při posuzování potenciálu těchto fondů? Slyšel jsem o tom, že je důležité sledovat výkonnost v minulosti, ale co dalšího je důležité? Mám se dívat na konkrétní sektory nebo oblasti, které by mohly mít dobrý růstový potenciál? A co indexy, jak moc by měly hrát roli v mém rozhodování? Prosím vás, když máte nějaké tipy nebo doporučení, budu za ně moc rád. Učit se o investicích je pro mě nové a chci začít správným směrem. Děkuji!

140 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2025
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová

Pokud hledáš ETF s nízkými poplatky, doporučuji začít na stránkách jako jsou Morningstar nebo JustETF. Ty mají užitečné filtry, kde si můžeš nastavit poplatky a další parametry. S poplatky to fakt může udělat velký rozdíl na dlouhý termín.

Důležitý je taky výkon v minulosti, ale nezapomeň, že to není zaručená budoucnost. Měl bys sledovat i sektorovou diverzifikaci, třeba technologie nebo zelené energie teď hodně rostou. A co se týče indexů, zaměř se na ty, které mají dobrý historický výkon a stabilní společnosti.

Je dobré mít celkovou strategii – jestli chceš spíš růst nebo stabilní dividendy. A hlavně - neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš. Dobře si projdi i recenze a názory od dalších investorů. To ti může pomoct udělat lepší rozhodnutí.

118 slov
1.2 minut čtení
28. 9. 2024
Štěpán Havel
Štěpán Havel

Hledání ETF s nízkými poplatky a dobrým potenciálem může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Určitě začni na webových stránkách jako Morningstar nebo JustETF, kde najdeš porovnání různých ETF. Tam můžeš snadno filtrovat podle nákladovosti (TER) a výkonu.

Při hodnocení potenciálu se kromě poplatků zaměř na historickou výkonnost, ale nezapomeň, že minulost není zárukou budoucích výsledků. Zkoumej sektory - technologie, zdravotnictví a obnovitelné zdroje jsou teď v kurzu. Indexy jsou taky důležité, protože ukazují, jak si fond vedl vůči trhu. Můžeš se podívat na specifické indexy jako S&P 500 nebo MSCI World.

Důležitý je taky objem obchodování ETF a likvidita - čím víc obchodů, tím lépe. A nakonec čti zprávy a trendy v ekonomice, to ti pomůže odhadnout, co může růst. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
24. 12. 2023
Jarmila Macková
Jarmila Macková