Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou NFT a jak se do nich dá investovat?

Co to vlastně jsou NFT a jak se do nich dá investovat?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale co to vlastně je? Slyšel jsem, že jsou to nějaké digitální umělecké předměty nebo sběratelské kousky, ale jak to funguje? Jaký je rozdíl mezi klasickým uměním a těmi digitálními tokeny? Kdo vlastně vytváří tyto NFT a proč by někdo chtěl za něco, co si může stáhnout zdarma, platit tisíce dolarů? Mám pocit, že je to trochu bláznivé, ale na druhou stranu slyším stále více lidí říkat, že investují do NFT. Jak tedy začít s investováním do NFT? Je potřeba mít nějaké speciální dovednosti nebo znalosti? Musím mít kryptoměny jako Bitcoin či Ethereum, abych mohl nakupovat NFT? A jaké platformy jsou nejlepší pro obchodování s těmito tokeny? Je to bezpečné, nebo se mám bát podvodů? A co když se mi moje investice nevrátí nebo bude cena klesat? Měl bych se zaměřit na konkrétní typy NFT, jako jsou umění, herní předměty nebo třeba virtuální nemovitosti? Nebo je lepší rozložit riziko a investovat do různých kategorií? Chtěl bych vědět také něco o tom, jak funguje minting NFT – je to složité nebo dokáže to udělat každý? Jaké jsou poplatky spojené s touto činností a jak dlouho trvá, než se NFT vytvoří? Jak můžu své NFT uchovávat a spravovat, aby byly v bezpečí? Mám pocit, že v tomhle světě je toho tolik k pochopení. Jak můžu získat víc informací a kde hledat rady od zkušenějších investorů v oblasti NFT?

234 slov
2.3 minut čtení
14. 8. 2021
Markéta Bártová
Markéta Bártová

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou digitální tokeny, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního objektu. Může to být umění, videa, hudba nebo dokonce herní předměty. Rozdíl mezi klasickým uměním a NFT je v tom, že NFT je certifikát na blockchainu, což zajišťuje jeho autenticitu a vzácnost. Můžeš najít spoustu děl, co si stáhneš zadarmo, ale NFT ti dávají vlastnictví originálu – to je ten rozdíl.

NFT vytváří umělci, ale i běžní lidé. Lidi platí vysoké částky za NFT, protože vidí hodnotu ve sběratelství nebo jako investici. Investování do NFT není nutně jednoduché; potřebuješ kryptoměny jako Ethereum pro nákupy. Je dobré vědět o různých platformách jako OpenSea nebo Rarible.

Bezpečnost je důležitá – buď opatrný na podvody a vždy si ověřuj, co kupuješ. Ceny NFT mohou kolísat, takže rozložení rizika do více kategorií může být rozumné. Minting (vytváření) NFT není zas tak složité, většina platforem má průvodce. Poplatky se liší, většinou zaplatíš poplatky za gas na Ethereum síti.

Uchovávat NFT můžeš v peněženkách jako MetaMask nebo Ledger pro větší bezpečnost. Hlavně se vzdělávej a sleduj komunity kolem NFT – Reddit nebo Discord skupiny můžou být fajn zdroje informací.

183 slov
1.8 minut čtení
3. 2. 2025
Ladislav Štěpánek
Ladislav Štěpánek

Takže NFT jsou vlastně jakýsi digitální certifikáty, které potvrzují vlastnictví něčeho unikátního, většinou digitálního umění nebo sběratelských kousků. Na rozdíl od klasického umění, který si můžeš pověsit na zeď, NFT neexistuje v reálném světě, ale je zapsaný na blockchainu. To znamená, že můžeš mít třeba obrázek, ale ten obrázek je tvoje díky tomu certifikátu. Důvod, proč někdo zaplatí tisíce dolarů za něco, co jiní mohou stáhnout zdarma, je v tom, že vlastníte originál a k tomu máte i určité privilegium. Vytvářet NFT může kdokoliv, kdo má přístup k internetu a základní znalosti o mintingu. Jo, potřebuješ kryptoměny jako Ethereum na nákup a většina obchodování probíhá na platformách jako OpenSea nebo Rarible.

Investování do NFT není bez rizika - ceny mohou hodně kolísat. Dobré je rozložit investice do různých kategorií, protože některé typy NFT můžou být víc trendy než jiné. Minting není tak složitý, ale poplatky za plyn (gas fees) na Ethereu můžou být dost vysoké. Na uchovávání NFT se doporučuje používat hardwarovou peněženku pro bezpečnost. Pokud chceš víc informací a rady od zkušenějších lidí, zkuste fóra nebo Discord skupiny zaměřené na NFT. Je to fakt velké téma a je dobré být opatrný.

191 slov
1.9 minut čtení
18. 3. 2023
Antonín Kolář
Antonín Kolář