Charts.cz/Fórum/Co bych měl vědět před investicí do NFT?

Co bych měl vědět před investicí do NFT?

Zajímám se o to, jak fungují NFT a co všechno obnáší investice do nich. Slyšel jsem, že jsou to takové digitální umělecké kousky, které si můžete koupit, ale vůbec nevím, jak na to. Co všechno musím mít na paměti, než do toho skočím? Jaký je vlastně proces nákupu NFT a kde je nejlepší místo, kde je získat? Je nutné mít nějakou kryptoměnu, nebo se dá platit i běžnou měnou? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých bych se měl vyvarovat? Chtěl bych také vědět, jak ověřit, jestli je dané NFT skutečně originální a co dělat, když se mi něco nezdá. Pochopil jsem, že trh s NFT může být dost volatilní a že ceny mohou skákat nahoru a dolů jako na horské dráze. Měla by mě tedy zajímat i dlouhodobá hodnota těchto digitálních aktiv. Jak vůbec zjistit, co má potenciál růst a co bude za pár let bezcenné? A co daně? Jak to funguje s jejich zdaněním při prodeji nebo pokud na nich vydělám? Zkrátka bych chtěl mít jasnější představu o tom, do čeho se chystám investovat. Co byste mi doporučili zjistit nebo udělat předtím, než se pustím do světa NFT?

188 slov
1.9 minut čtení
29. 12. 2023
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk

Před investicí do NFT je dobré mít pár věcí na paměti. Za prvé, NFT jsou vlastně digitální tokeny, které potvrzují vlastnictví nějakého digitálního díla. Může to být umění, hudba nebo dokonce tweet. Aby sis mohl koupit NFT, potřebuješ obvykle peněženku na kryptoměny, jako je MetaMask, a nějakou kryptoměnu (většinou ETH). Některé platformy umožňují platbu i fiat měnou, ale to je méně běžné.

Doporučuji prozkoumat různé trhy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Před koupí je důležité zkontrolovat historii a autorství NFT – jestli je to originál a ne kopie. Můžeš se podívat na prodeje daného díla a další nákupy od stejného autora.

Věci, kterým se vyhnout: neskoč do koupě jen proto, že něco vypadá trendy nebo má vysokou cenu. Market je dost volatilní a můžeš snadno prodělat. Zkoumej, co si kupuješ a proč ti to dává smysl.

Ohledně daní – pokud prodáš NFT a vyděláš, většinou to musíš zdanit stejně jako jiný příjem. Doporučuji se poradit s daňovým poradcem, protože pravidla se liší podle země.

Celkově, udělej si pořádný výzkum a buď opatrný. Investice do NFT může být zajímavá, ale je to dost riskantní záležitost.

180 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2024
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová

Pokud uvažuješ o investici do NFT, je dobrý mít na paměti několik věcí. Zaprvé, většina NFT se prodává za kryptoměnu, obvykle Ethereum, takže si budeš muset nějakou pořídit a mít peněženku jako MetaMask. Platit normální měnou se dá jen na některých platformách, ale většinou to není standard.

Před nákupem je důležité zjistit, kdo je autor daného NFT a jestli má dobré jméno v komunitě. Můžeš se podívat na jeho předchozí práci a na to, jak se jeho díla prodávala. Taky zkontroluj, jestli je NFT opravdu originální – většina platforem ukazuje historii vlastnictví a transakcí, takže si to projdi.

Pokud jde o volatilitu trhu, ceny NFT můžou hodně skákat. Je dobrý mít na paměti, že ne každý NFT bude mít dlouhodobou hodnotu, takže se snaž investovat do projektů a umělců, kteří mají potenciál. Před nákupem si udělej průzkum trhu a zjisti, co je populární.

Co se týče daní – záleží na tvé zemi, ale většinou se daň z příjmu platí při prodeji za vyšší cenu než za jakou jsi nakoupil. Měl bys být připravený na to, že to může být složitější než u běžných investic.

Takže ve zkratce: nauč se základy kryptoměn, prozkoumej umělce a projekty, buď opatrnej s investicema a nezapomeň na daně.

199 slov
2 minut čtení
6. 2. 2025
Luboš Rada
Luboš Rada