Charts.cz/Fórum/Jak poznám dobrý NFT projekt od podvodného?

Jak poznám dobrý NFT projekt od podvodného?

V poslední době se hodně mluví o NFTs a já bych chtěl vědět, jak rozlišit mezi těmi kvalitními projekty a těmi, které jsou prostě jenom podvod. Mám už nějaké zkušenosti s kryptoměnami, ale NFT je pro mě nová oblast, ve které se teprve orientuji. Zajímalo by mě, na co bych si měl dávat pozor při výběru správného projektu. Co vše by mělo být součástí dobrého NFT projektu? Měli by mít nějaký tým za sebou? Je důležité, aby měli silnou komunitu nebo to není tak zásadní? A co třeba jejich marketing nebo přítomnost na sociálních sítích? Jak moc je důležitá transparentnost ohledně financí a vlastnictví? Existují nějaké varovné signály, které bych měl sledovat, abych se vyhnul ztrátě peněz? Také by mě zajímalo, jestli je dobré se zaměřit na projekty, které už jsou nějak proslulé, nebo jestli jsou nové a neznámé projekty také v pořádku, pokud vypadají zajímavě. Jak zjistit, zda daný NFT má skutečně hodnotu a není jen nafouknutá bublina? Přemýšlím o investici do NFT a chtěl bych se ujistit, že moje peníze jdou do něčeho hodnotného. Jak tedy poznat dobrý NFT projekt od podvodného?

184 slov
1.8 minut čtení
7. 10. 2024
Magdaléna Janečková
Magdaléna Janečková

Hlavně se zaměř na tým za projektem. Kdo je v týmu a jaké mají zkušenosti? Dobří lidé by měli mít nějakou minulost v kryptu nebo umění. Komunita je hodně důležitá, pokud mají aktivní a zapálené fanoušky, to většinou znamená, že projekt má potenciál. Sleduj jejich sociální sítě, jak komunikují s lidmi, jestli odpovídají na dotazy.

Transparentnost je klíčová – měli by mít jasné informace o financích a vlastnických právech. Pokud se vyhýbají detailům nebo jsou jejich odpovědi nejasné, bacha na to. Varovné signály jsou třeba nedostatek informací, příliš agresivní marketing, nebo pokud ti slibují rychlé zisky bez práce.

Nové projekty můžou být zajímavé, ale dej si pozor, abys nespadl do pasti hltání hype. Zjisti si víc o tom, co za projekt stojí a jestli fakt přináší něco nového. A hlavně – neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Odhadnout hodnotu NFT je složitý, ale koukni na poptávku po těch konkrétních kusech a co podobné projekty dělají.

Hlavně buď skeptický a dělej si vlastní průzkum!

162 slov
1.6 minut čtení
31. 5. 2024
Kamila Králová
Kamila Králová

Tak jo, pár tipů jak poznat dobrý NFT projekt. Nejdůležitější je mít za projektem solidní tým, který má zkušenosti v oboru. Zjisti si, kdo jsou zakladatelé, jaké mají úspěchy a jestli jsou přítomní na sociálních sítích. Silná komunita je taky klíčová – sleduj, kolik lidí se o projekt zajímá, jak aktivní jsou na Discordu nebo Twitteru.

Marketing a transparentnost hrajou velkou roli. Pokud projekt zveřejňuje pravidelný update a je otevřený ohledně svých financí, to je plus. Naopak varovné signály jsou, když tým skrývá informace nebo pokud je projekt příliš agresivně propagován bez jasné hodnoty.

Pokud jde o známé projekty vs. nové věci – obojí má své místo. Nové projekty můžou mít potenciál, ale buď opatrný, protože spousta z nich může být nafouknutá bublina. Zkontroluj si, proč by ten NFT měl mít hodnotu – je to umění, utility, nebo něco jiného? A nezapomeň se podívat na historii prodeje, jestli už nějaké NFT z toho projektu měly skvělou výkonnost.

Celkově platí: čím víc informací máš a čím víc se o projektu zajímáš, tím lépe. Nikdy neinvestuj do něčeho jen proto, že to vypadá trendy.

182 slov
1.8 minut čtení
10. 1. 2024
Eduard Roubal
Eduard Roubal