Charts.cz/Fórum/Můžu si z IRA účtu vybrat peníze bez pokuty?

Můžu si z IRA účtu vybrat peníze bez pokuty?

Zajímá mě, jak to vlastně je s vybíráním peněz z IRA účtu. Mám pocit, že jsem někde slyšel, že pokud si vyberu peníze před určitým věkem, tak mě čekají nějaké sankce nebo pokuty. Ale co když se dostanu do situace, kdy budu potřebovat hotovost, třeba na nečekané výdaje nebo jiné finanční potřeby? Je možné si vybrat peníze z IRA účtu bez toho, abych za to musel platit nějakou pokutu? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké výjimky nebo speciální situace, kdy bych mohl tyto peníze získat legálně a bez sankcí. Třeba jsem slyšel o možnostech jako je první koupě domu nebo školné – platí to i pro ostatní případy? Jaké jsou tedy možnosti a co všechno bych měl vědět, než se rozhodnu o výběru? Rád bych měl jasnější představu o tom, jak to funguje a zda se mi vyplatí se do toho pouštět. Díky za vaše názory!

146 slov
1.5 minut čtení
31. 5. 2022
Eduard Matějka
Eduard Matějka

Když chceš vybírat z IRA, tak jo, můžeš to udělat, ale většinou s pokutou. Pokud jsi mladší 59 a půl, tak tě čeká 10% sankce na částku, co vytáhneš. Ale existujou výjimky. Například pokud jde o výdaje na první dům, tak do 10 tisíc dolarů se pokuta neplatí, nebo když platíš školné. Další možnosti jsou třeba zdravotní výdaje nebo když se dostaneš do nelehké finanční situace. Dalo by se říct, že je dobrý znát tyhle výjimky, protože můžeš dost ušetřit. Ale stejně, než něco vybereš, doporučuju prozkoumat všechny možnosti a jak to ovlivní tvoje daně a budoucnost. Takže jo, je to možný, ale pozor na ty pokuty!

107 slov
1.1 minut čtení
6. 2. 2025
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová

Jo, vybírat peníze z IRA účtu před 59 a půl rokem je většinou s pokutou 10%, to je jasný. Ale existují výjimky, kde si můžeš vzít peníze bez sankcí. Například pokud jde o první koupi domu, to můžeš vybrat až 10 tisíc dolarů bez pokuty, nebo když platíš školné, tak taky. Zdravotní výdaje nebo jestli jsi trvale postižený jsou další případy, kdy můžeš vybírat bez trestu. Takže pokud se dostaneš do situace, kdy potřebuješ peníze, zkus zjistit, jestli spadáš do nějaké z těchto kategorií. Jinak počítej s pokutou a daněmi na vybrané částky. Ale pokud to jde, je lepší nechat ty prachy v IRA co nejdéle, aby ti tam vydělávaly.

110 slov
1.1 minut čtení
18. 1. 2025
Ondřej Pazdera
Ondřej Pazdera