Charts.cz/Fórum/Investování do crowdfundingových projektů s malým rozpočtem

Investování do crowdfundingových projektů s malým rozpočtem

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné investovat do crowdfundingových projektů, když nemám příliš vysoký rozpočet. Slyšel jsem, že v poslední době se crowdfunding stává čím dál populárnějším způsobem, jak financovat různé projekty, a to i v oblastech jako jsou technologie, umění nebo dokonce realitní projekty. Ale co když mám jen pár tisíc korun? Mám šanci nějaké projekty podpořit, nebo je to spíš jen pro lidi, kteří mají velké množství peněz na investice? Jaké platformy byste doporučili pro někoho, kdo začíná a nechce riskovat příliš velké částky? Dále mě zajímá, jaké jsou typické výnosy z těchto investic a jestli se dá vůbec něco očekávat při menších částkách. Mám obavy z toho, že pokud investuji malé částky, tak budu mít na výběr jen málo kvalitních projektů nebo že se nedostanu k žádným zajímavým příležitostem. Přitom bych se rád zapojil do něčeho nového a možná zajímavého. Jaké máte zkušenosti vy? Myslíte si, že za zkoušku něco takového stojí, i když nemám velký rozpočet? Jaké jsou vaše tipy pro investování do crowdfundingových projektů pro začátečníky s omezenými prostředky?

175 slov
1.8 minut čtení
6. 6. 2023
Miroslav Rada
Miroslav Rada

Jasně, investování do crowdfundingových projektů s malým rozpočtem je určitě možný. Mnoho platforem ti umožní začít už s pár stovkami korun. Např. Kickstarter nebo Indiegogo jsou známé, ale koukni i na české platformy jako Hithit. Tyhle projekty bývají různé, od technologií po umění, takže si vybereš.

Co se týče výnosů, to je dost individuální. Někdy dostaneš jen odměnu za podporu projektu, jindy můžeš mít podíl na zisku nebo akcie, ale to spíš u serióznějších projektů. U malých částek je to tak, že většinou investuješ do raných fází a můžeš mít problém s návratem peněz, pokud projekt nevyjde.

Některý projekty jsou fakt zajímavý a s malým rozpočtem se dá najít něco kvalitního. Nečekej zázraky hned, ale zkus to. Můžeš se naučit hodně o investování a crowdfunding vůbec. Za zkoušku to určitě stojí, jen si dej pozor na to, do čeho investuješ a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

146 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2023
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský

Investování do crowdfundingových projektů s malým rozpočtem je určitě možné. Mnoho platforem umožňuje investice už od pár stovek korun, takže se nemusíš bát, že bys musel mít hromadu peněz. Například platformy jako Startovač nebo Kickstarter nabízejí projekty, do kterých můžeš investovat i s malým rozpočtem. Jestli chceš něco zajímavého, tak se podívej na různé kategorie jako technologie, umění nebo ekologické projekty.

Co se týče výnosů, tak to je dost variabilní. U některých projektů můžeš získat zpět víc než jsi investoval, ale většina crowdfundingu je spíš o podpoře a získání odměn než o klasických investicích s výnosem. I s malými částkami můžeš narazit na kvalitní projekty, ale chce to čas a trochu researchu.

Zkuste si přečíst recenze a hodnocení projektů, a když investuješ do něčeho, co tě fakt zajímá, tak to může být fajn zkušenost a možná i nějaké peníze navíc. Takže za zkoušku to určitě stojí.

144 slov
1.4 minut čtení
18. 4. 2023
Tereza Němcová
Tereza Němcová