Charts.cz/Fórum/Jaké akcie v současnosti vyplácí nejlepší dividendy?

Jaké akcie v současnosti vyplácí nejlepší dividendy?

Přemýšlím o tom, jak do portfolia zařadit akcie, které mají solidní dividendy. Vím, že dividendy jsou pro mnohé investory důležité, protože představují stabilní příjem a často jsou známkou dobrého zdraví společnosti. Také jsem slyšel, že některé firmy vyplácejí vysoké dividendy i v turbulentních časech, což by mohlo být skvělé pro zajištění pasivního příjmu. Dostal jsem se k otázce, které akcie v současnosti nabízejí nejlepší dividendy? Myslím tím nejen ty s vysokými procenty, ale také společnosti, jejichž dividendy mají dlouhodobou historii a stabilitu. Zajímalo by mě, jestli někdo sleduje aktuální trendy na trhu a může doporučit konkrétní akcie nebo sektory, které by mohly být zajímavé. Jaké máte zkušenosti s investováním do dividendových akcií? Je lepší zaměřit se na osvědčené firmy nebo zkusit i novější společnosti s potenciálem růstu? Rád bych znal názory a tipy od lidí, kteří se v této oblasti pohybují. Děkuji!

142 slov
1.4 minut čtení
12. 2. 2024
Adam Bartoš
Adam Bartoš

Zdravím, co se týče dividendových akcií, teďka hodně lidí mluví o firmách jako jsou AT&T, Coca-Cola nebo Procter & Gamble. Ty mají dlouhou historii vyplácení dividend a poměrně stabilní výnosy. Pak je tu i sektor energií, kde můžeš najít firmy jako ExxonMobil nebo Chevron, které taky vyplácejí solidní dividendy.

Osobně se mi líbí investovat do osvědčených firem, protože mají stabilní cash flow a jsou méně náchylné k výkyvům trhu. Ale zase, novější firmy s potenciálem růstu taky nejsou špatný nápad, ale tam je větší riziko. Zkus si udělat vlastní průzkum a podívej se na dividendové výnosy a historii vyplácení. To ti může pomoct udělat rozhodnutí.

Hlavně si dej pozor na to, aby ty dividendy byly udržitelné a ne jen vysoké na oko. Držím palce v investování!

126 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Bohuslav Duchoň
Bohuslav Duchoň

Dividendy jsou fakt důležitý, a pokud hledáš akcie s dobrým výnosem, tak se zaměř na osvědčené firmy jako je třeba Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo Coca-Cola. Tyhle společnosti mají dlouhou historii stabilního vyplácení dividend a navíc je většina z nich z odvětví, který je víc odolný vůči krizím. Zajímavý jsou taky utility firmy, protože ty často vyplácejí solidní dividendy a jsou méně volatilní. Pokud chceš zkusit i novější firmy, tak se podívej na technologické společnosti, co už začaly vyplácet dividendy jako třeba Apple nebo Microsoft – ty ale nemají tak dlouhou tradici jako ty starší. Každopádně bych doporučil diversifikovat a nemít všechno jen v jedné oblasti. Zjisti si i historii růstu dividend a nezapomeň sledovat finance firmy, aby to nebylo jen o vysokém výnosu, ale aby to mělo taky smysl do budoucna.

134 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová