Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do dividendových akcií?

Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do dividendových akcií?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší strategie pro začátek s investováním do dividendových akcií. Mám pocit, že dividendy jsou skvělý způsob, jak si vybudovat pasivní příjem, ale nevím, odkud začít. Je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo se zaměřit na fondy? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru akcií, které vyplácí dividendy? A co je důležité sledovat, abych si byl jistý, že investice je bezpečná a výnosná? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení na konkrétní společnosti, které by mohly být zajímavé pro nováčka jako jsem já, byl bych za ně vděčný. Taktéž mě zajímá, jak často dividendy vyplácejí a jaký význam mají pro celkovou návratnost investice. Je důležité mít nějakou strategii pro reinvestování těchto dividend nebo to není nutné? Díky moc za jakékoli rady!

126 slov
1.3 minut čtení
31. 3. 2024
Petra Skálová
Petra Skálová

Když se chceš pustit do investování do dividendových akcií, tak bych začal tím, že si uděláš základní přehled o tom, jak to funguje. Díky dividendám můžeš získat pasivní příjem, což je fajn. Můžeš zvolit buď jednotlivé akcie, nebo fondy zaměřené na dividendy. Osobně bych doporučil fondy pro začátek, protože to rozloží riziko a nemusíš se tolik stresovat s výběrem konkrétních akcií.

Při výběru akcií, co vyplácí dividendy, je dobré koukat na jejich historii vyplácení dividend, stabilitu firmy a samozřejmě výnosnost. Důležitý je taky poměr výplaty dividend – měl by být v rozumných mezích. Sledovat by ses měl i celkovou finanční situaci firmy a její růstové vyhlídky.

Dividendy se většinou vyplácejí čtvrtletně, ale můžeš narazit i na roční nebo měsíční výplaty, takže to je dobré si ověřit. Co se týče reinvestování dividend, určitě to má smysl – čím dřív je znovu investuješ, tím víc ti to může v budoucnu vydělat díky složenému úročení.

Něco konkrétního? Tak třeba podívej se na firmy jako Johnson & Johnson nebo Coca-Cola – mají dlouhou historii vyplácení dividend a nejsou úplně riskantní. Ale vždycky si udělej vlastní průzkum. Hlavně nekupuj akcie jen proto, že má někdo tip – radši si zjisti víc informací a rozhodni se sám.

198 slov
2 minut čtení
10. 11. 2024
Božena Soukupová
Božena Soukupová

Když začínáš s dividendovými akciemi, je dobrý si ujasnit, co chceš dosáhnout. Pokud hledáš pasivní příjem, tak dividendy jsou fakt fajn. Můžeš zkusit investovat do jednotlivých akcií, což má výhody i nevýhody, nebo se vrhnout na ETF fondy zaměřené na dividendové akcie – ty jsou většinou méně rizikové a nabízejí diversifikaci.

Důležitý faktory při výběru akcií jsou stabilita firmy, historie vyplácení dividend a samozřejmě výnos dividend. Snaž se najít společnosti, který mají dobrou reputaci a dlouhou historii zvyšování dividend. Sleduj také poměr vyplácení dividend, aby jsi zjistil, jestli firma to zvládne i v těžších časech.

Dividendy se obvykle vyplácejí čtvrtletně, ale můžeš narazit i na roční nebo měsíční výplaty. Rozhodně se doporučuje reinvestovat tyto dividendy zpět do akcií, protože to ti pomůže rychleji budovat svůj kapitál díky složenému úročení.

Jakýkoliv tip na konkrétní akcie je riskantní, ale podívej se třeba na velké firmy jako Johnson & Johnson nebo Coca-Cola – mají stabilní dividendy. Nakonec je důležitý mít trpělivost a nepanikařit při krátkodobých poklesech trhu.

162 slov
1.6 minut čtení
14. 8. 2023
Irena Poláková
Irena Poláková