Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do NFT a na co si dát pozor?

Jak začít s investováním do NFT a na co si dát pozor?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, jak se vlastně začíná s investováním do NFT. Je to teď hrozně populární téma a já jsem se rozhodl, že bych chtěl taky zkusit investovat do digitálního umění nebo nějakých sběratelských předmětů ve formě tokenů. Ale upřímně nevím, na co si dát pozor, protože jsem slyšel, že to může být dost rizikové. Mám pár otázek, které by mi mohly pomoct se do toho lépe dostat. Jaký je ten první krok, který bych měl udělat? Měli byste doporučit nějaké platformy, kde se dá NFT nakupovat? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní projekty nebo umělci, na které bych se měl zaměřit, nebo naopak vyhnout. Dále bych se chtěl zeptat na to, jak funguje cena NFT a co vlastně určuje jeho hodnotu? Je to víc o poptávce a nabídce nebo záleží na tom, kdo ten token vytvořil? A co bezpečnost? Jak chránit své investice v digitálním prostoru? Máte nějaké tipy na to, jak se vyhnout podvodům nebo ztrátám? Rád bych věděl i něco o tom, jestli je lepší kupovat jeden drahý NFT nebo radši víc levnějších kousků. Prosím, podělte se o své zkušenosti a rady! Děkuju moc.

190 slov
1.9 minut čtení
15. 4. 2024
Jana Králová
Jana Králová

Takže, když chceš začít s NFT, první věc je, že si musíš pořídit peněženku, co podporuje kryptoměny. Třeba Metamask je dost populární. Pak už můžeš přejít na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde se většinou obchoduje. Je dobrý si předtím projít různé projekty a umělce, abys věděl, co kupuješ. Všimni si komunitních diskuzí kolem NFT, to hodně napoví o hodnotě.

Hodnota NFT se většinou určuje podle poptávky a nabídky – čím víc lidí chce tvoje NFT, tím víc to stojí. Taky hraje roli jméno umělce a unikátnost díla.

Bezpečnost je fakt důležitá, tak nikdy nesdílej svůj seed phrase a dávej si pozor na phishingové stránky. Co se podvodů týče, radši se drž známějších projektů a děláš si vlastní průzkum.

Co se týče investic - jestli koupit jeden drahý nebo víc levnějších kousků, záleží na tvém rizikovém profilu. Rozdělení investic je vždycky lepší strategie než vsadit všechno na jednu kartu. Takže hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Magdaléna Malá
Magdaléna Malá

Investování do NFT je fakt zajímavé, ale taky dost riskantní. První krok je určitě založit si peněženku, třeba MetaMask, která ti umožní nakupovat a držet NFT. Pak se můžeš podívat na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde se točí hodně projektů. Co se týče umělců nebo projektů, tak doporučuji dělat průzkum – sleduj sociální sítě a zjisti, co je trendy. Valuace NFT je hodně o poptávce a nabídce, ale taky o tom, kdo to vytvořil. Známí umělci mají větší šanci na úspěch. Bezpečnost je klíčová – používej dvoufázové ověření a dávej pozor na phishing. Kupovat víc levnějších kousků může být rozumnější než jeden drahý, ale záleží na tvém rizikovém profilu. Hlavně buď obezřetný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

122 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek