Charts.cz/Fórum/Jak často je dobré kontrolovat a měnit složení portfolia?

Jak často je dobré kontrolovat a měnit složení portfolia?

Zajímalo by mě, jak často by se mělo kontrolovat a případně měnit složení investičního portfolia. Četl jsem, že je důležité mít v portfoliu různé druhy aktiv, jako jsou akcie, kryptoměny nebo nemovitosti, ale jak často bych měl provádět revizi toho, co vlastně mám? Je to něco, co bych měl řešit každý měsíc, nebo stačí jednou za čtvrtletí? A co když se na trhu objeví nějaké nové trendy nebo produkty, jako třeba NFT nebo nějaké nové kryptoměny? Měl bych na to reagovat okamžitě, nebo je lepší to nechat uležet a nespanikařit? Zajímá mě i to, jestli existují nějaké obecné doporučení ohledně poměru různých druhů aktiv v portfoliu a kdy je správný čas na změnu. Jak moc je důležitá diverzifikace a jak ji mohu efektivně sledovat? Přemýšlím také o tom, jak moc bych měl brát v úvahu osobní cíle a rizikový profil při rozhodování o tom, jak často upravit své investice. Díky za jakékoliv rady a tipy!

155 slov
1.6 minut čtení
20. 1. 2023
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek

Kontrola a změna portfolia záleží na tom, jaký máš investiční přístup. Obecně se doporučuje revize alespoň jednou za čtvrtletí. To ti umožní zhodnotit, jak jednotlivé aktiva fungují a jestli je potřeba něco přehodnotit. Samozřejmě, pokud se objeví nějaký velký trend nebo změna na trhu, jako jsou nové kryptoměny nebo NFT, může být rozumné se na to podívat i dřív. Ale je dobré nespanikařit a nehnat se do změn hned.

Diverzifikace je důležitá, protože ti pomůže rozložit riziko. Měl bys mít v portfoliu mix akcií, dluhopisů, nemovitostí a třeba i těch kryptoměn, pokud na to máš žaludek. Jaký poměr zvolit? To závisí na tvém rizikovém profilu a investičních cílech – mladší investor může jít více do rizika než někdo blížící se důchodu.

Osobní cíle hrají velkou roli. Pokud plánuješ investice na delší dobu, můžeš si dovolit být odvážnější. Takže sleduj trh, ale nebuď obětí emocí. Revize portfolia by měla být racionální rozhodnutí založené na tvých investičních cílech a aktuální situaci na trhu.

159 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2024
Lukáš Beran
Lukáš Beran

Není potřeba to přehánět s kontrolováním portfolia. Většinou stačí jednou za čtvrt roku, pokud nemáš nějaké velké změny na trhu nebo v osobních cílech. Můžeš se kouknout i na měsíční bázi, ale nenech se tím znervóznit, když trh kolísá. Co se týče nových trendů jako NFT nebo kryptoměn, je fajn sledovat je a zkoumat, ale nepanikař a neinvestuj hned, pokud to není ve tvém plánu. Diverzifikace je důležitá – rozložení rizika mezi různé druhy aktiv ti může pomoct v dlouhodobém horizontu. Sice se říká, že bys měl mít mix akcií, dluhopisů a třeba nemovitostí, ale záleží to hlavně na tvém rizikovém profilu a cílech. Takže si to přizpůsob podle sebe a pravidelně zvažuj, jestli ti současná skladba portfolia vyhovuje. Drž se toho, co máš promyšlené a nenech se unést aktuálními trendy, to je klíčové.

134 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2024
Šárka Machačová
Šárka Machačová