Charts.cz/Fórum/Kdy bych měl rebalancovat své investiční portfolio?

Kdy bych měl rebalancovat své investiční portfolio?

Slyšel jsem, že je důležité sledovat a rebalancovat své investiční portfolio, ale vůbec nevím, jak často bych to měl vlastně dělat. Je to něco, co bych měl pravidelně plánovat, nebo stačí párkrát do roka? Jak poznám, že je čas na rebalancování? Myslím tím, jestli se mám řídit nějakými konkrétními procenty nebo cílovými hodnotami, nebo je to spíše intuitivní záležitost? Co když trh hodně kolísá, měl bych reagovat okamžitě, nebo je lepší počkat? A co když mám v portfoliu různé typy aktiv jako akcie, dluhopisy a možná i nějaké kryptoměny? Jak to všechno zohlednit při rozhodování o rebalancování? Je lepší se na to zaměřit jednou za čtvrtletí, nebo by stačilo jednou za rok? A co když mám pocit, že se moji investice vyvíjejí dobře, měl bych přesto rebalancovat? Jaké jsou obecně doporučené strategie pro rebalancování a jaké chyby bych se měl vyvarovat? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají s tímto procesem zkušenosti. Děkuju!

153 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2022
Adam Kučera
Adam Kučera

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často to dělat, záleží na tvým stylu a strategii. Já osobně doporučuju aspoň jednou za rok přehodnotit, jak ti to sedí. Ale pokud vidíš, že ti nějaký aktivum hodně vybočuje z tvých původních cílů – třeba akcie vyrostly o 20 % a teď máš víc akcií, než si plánoval – tak je čas na rebalancování. Někdo se řídí procenty, třeba když ti nějaká třída aktiv klesne nebo stoupne o víc než 5 % od tvého cíle, jdi do toho. Když trh dost kolísá, radši nepanikař, spíš se drž plánu a nenech se unést emocemi.

Pokud máš v portfoliu mix různých druhů aktiv jako akcie, dluhopisy nebo kryptoměny, tak si dej pozor, aby to bylo vyvážené podle tvých cílů a rizikového profilu. Nech si prostor pro drobné odchylky, ale když to začne být mimo mísu, tak se na to zaměř. Jak říkám, jednou za čtvrtletí by mohlo stačit, ale záleží na tom, jak moc se věnuješ svému portfoliu.

A i když ti investice jdou dobře, nezapomínej na rebalancování. Klidně můžeš ztratit příležitost k růstu tím, že necháš věci tak, jak jsou. Snaž se vyhnout chybám jako příliš časté obchodování nebo emotivní rozhodování. Prostě si nastav pravidla a drž se jich.

204 slov
2 minut čtení
23. 1. 2025
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová

Není žádné univerzální pravidlo, jak často rebalancovat portfolio, ale většina lidí se shoduje, že tak jednou za čtvrtletí nebo půl roku je docela rozumný přístup. Samozřejmě záleží na tvém osobním cíli a na tom, jak moc chceš být aktivní investorem. Jestli máš v plánu držet investice dlouhodobě a nechceš se neustále stresovat tržními výkyvy, můžeš to klidně snížit na jednou za rok.

Pokud se tvé alokace odchýlí od cílových hodnot (třeba o 5-10 %), tak to je jasný signál pro rebalancování. Nejde o to reagovat na každou drobnou změnu trhu. Třeba jestli akcie vyrostly a teď tvoří větší část portfolia, můžeš prodat něco a koupit víc dluhopisů, aby ses vrátil k původnímu rozložení.

S různými typy aktiv jako akcie, dluhopisy nebo kryptoměny je to ještě víc důležité, protože každé z těchto aktiv se vyvíjí jinak a mají jinou volatilitu. Různé třídy aktiv ti můžou pomoci udržet stabilitu.

Co se týče pocitu, že investice jdou dobře - pokud máš vytyčené cíle a strategii, tak je dobré se jí držet. Můžeš mít tendenci to nechat být, když všechno roste, ale pamatuj, že trh se mění a to může znamenat zisk nebo ztrátu.

Chyb se vyvaruj přehnaného reagování na krátkodobé výkyvy nebo emocím - snaž se mít plán a dodržovat ho. Než začneš rebalancovat, ujisti se, že jsi zvážil všechny náklady (poplatky za obchodování apod.). Takže shrnuto - sleduj portfolio pravidelně, rebalancuj podle potřeby a drž se své strategie.

233 slov
2.3 minut čtení
2. 2. 2025
Vlastimil Konečný
Vlastimil Konečný