Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti jiným investicím?

Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti jiným investicím?

Zajímalo by mě, jaké především výhody mají ETF ve srovnání s jinými investičními možnostmi, jako jsou například jednotlivé akcie, podílové fondy nebo třeba nemovitosti. Slyšel jsem, že ETF jsou často považovány za skvělou volbu pro začínající investory i pro ty, kteří hledají nízké náklady a diverzifikaci. Mám ale pocit, že ne všichni vědí, jak vlastně fungují a proč by si je měli vybrat místo klasických způsobů investování. Jak moc je tohle důležité při rozhodování o tom, kam investovat své peníze? Je to třeba kvůli likviditě, daním nebo možnosti snadného obchodování? Kdo z vás má s ETF nějaké zkušenosti a může mi říct, co na nich máte nejraději? Byl bych rád i za názory na to, zda existují nějaké nevýhody, které bych měl mít na paměti. Jak se vlastně liší rizika spojená s ETF od těch u jiných forem investic? Je tu vůbec něco, co by mělo nováčka od ETF odradit? Jaký typ ETF je podle vás nejlepší pro dlouhodobé investování, a proč? Věřím, že tu najdu spoustu užitečných informací a různorodých názorů, které mi pomohou udělat si lepší obrázek o tom, zda je ETF tou správnou volbou.

187 slov
1.9 minut čtení
24. 12. 2023
Milena Šebestová
Milena Šebestová

ETF mají dost výhod, co je dělá populární mezi investory. První věc, co mě napadá, je diverzifikace. Místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, což může být riskantní, s ETF získáváš podíl v celém indexu nebo sektoru. To ti snižuje riziko, když jedna akcie spadne. Další plus je nízké náklady na správu – většina ETF má nižší poplatky než podílové fondy. A co se týče likvidity, ETF se obchodují jako akcie na burze, takže je můžeš snadno koupit nebo prodat kdykoliv v průběhu obchodního dne.

Je pravda, že daňové aspekty mohou být pro některé investory výhodné, protože s ETF můžeš čelit nižším daním z kapitálových výnosů. Takže to může být dobrá volba pro dlouhodobé investice.

Ale pozor na nevýhody – nemusíš mít takovou kontrolu, jako když investuješ do jednotlivých akcií a některé ETF mají vyšší náklady na obchodování nebo mohou mít nižší likviditu. Pro nováčky bych doporučil třeba indexové ETF, jsou jednoduché a transparentní. Ale pamatuj, že jakákoli investice nese rizika a není jistota zisku. Takže si vždycky udělej vlastní průzkum.

170 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2025
Miroslav Kopal
Miroslav Kopal

Když to vezmu kolem a kolem, ETF mají oproti jiným investicím spoustu výhod. Za prvé, jsou super pro diverzifikaci. Když koupíš ETF, v podstatě investuješ do celého koše akcií nebo jiných aktiv, což ti snižuje riziko. Pak je tu nízké nákladovost, většina ETF má nižší poplatky než klasické podílové fondy, a to je taky plus. Likvidita je fajn, můžeš je prodávat během obchodního dne jako akcie, což u podílových fondů není možný. Navíc zdanění u ETF může být jednodušší.

Jasně, že existují i nevýhody – třeba tě může překvapit spread a to, že některé ETF mohou mít nízkou likviditu pokud nejsou moc populární. Ale pro začínající investory jsou ideální. Pokud jde o dlouhodobé investování, tak indexové ETF jsou často doporučovaný, protože sledují trh a historicky rostou.

Takže pokud chceš něco víc bez starostí a s rozumným rizikem, ETF by mohly být dobrá volba. Ale jak říkám, každý má svoje preference a je dobrý si to nastudovat.

155 slov
1.6 minut čtení
24. 9. 2024
Pavla Rybářová
Pavla Rybářová