Charts.cz/Fórum/Jaké alternativní investice jsou nejlepší pro začátečníky?

Jaké alternativní investice jsou nejlepší pro začátečníky?

Zajímám se o investování a chtěl bych se zeptat, jaké alternativní investice by byly nejlepší pro někoho, kdo s tím teprve začíná. Všude slyším o akciích, ale mám pocit, že trh je teď dost nejistý a nerad bych riskoval zbytečně moc peněz. Představoval jsem si něco jako investice do nemovitostí, ale nevím, jestli bych měl na začátku kupovat celý byt nebo jestli existují nějaké jiné možnosti, třeba crowdfunding v oblasti realit. Také jsem slyšel o kryptoměnách a NFT, ale ty se mi zdají dost komplikované a nejsem si jistý, jestli je to pro mě. Nechci se do ničeho vrhat bez znalostí a chtěl bych mít možnost se učit průběžně. Možná by bylo fajn začít s nějakými menšími částkami nebo s něčím, co umožňuje diversifikaci. Zajímalo by mě, co byste doporučili jako první krok do světa alternativních investic a jaké konkrétní příležitosti byste viděli jako nejvhodnější pro začátečníka? Děkuji za rady!

150 slov
1.5 minut čtení
4. 9. 2024
David Khýr
David Khýr

Zdravím, chápu, že začít s investováním může být trochu matoucí, zvlášť teď, když je trh tak vrtkavý. Pro začátečníky bych doporučil zkusit investice do realitního crowdfunding. Tam můžeš investovat i menší částky a podílet se na projektech bez nutnosti kupovat celou nemovitost. Je to super způsob, jak se dostat do světa nemovitostí bez velkého rizika.

Další možností jsou různé ETF (burzovně obchodované fondy), které ti umožňují diversifikaci napříč různými akciemi nebo sektory. Můžeš si vybrat ETF zaměřené na konkrétní oblasti, třeba technologie nebo zdravotnictví. Takhle se ti to bude lépe spravovat a nebudeš muset sledovat jednotlivé akcie.

Kryptoměny a NFT jsou fakt složitý a volatilní. Kdybys chtěl zkusit i toto, tak s malou částkou a hodně dobře si to nastuduj předtím.

Celkově bych doporučil začít pomalu, vzdělávat se a postupně zvyšovat investice, jak budeš nabírat zkušenosti.

133 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2024
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová

Pro začátečníky bych doporučil zkusit investice, který nejsou tak riskantní jako akcie. Crowdfunding v oblasti nemovitostí může být fajn, protože nemusíš kupovat celý byt, stačí investovat menší částku a přitom můžeš mít podíl na různých projektech. Třeba platformy jako Fundlift nebo Upvest tohle nabízejí.

Další možností je peer-to-peer lending, kde půjčuješ peníze lidem nebo firmám a dostáváš úroky. Je to dobrá alternativa a dá se začít s menšími částkami.

Pokud tě zajímají kryptoměny, tak zkus Bitcoin nebo Ethereum, ale fakt si dej pozor, je to dost volatilní. Pokud nechceš do toho jít moc hluboko, tak třeba ETF fondy zaměřený na kryptoměny by mohly být lepší volba.

Důležité je se učit a rozšiřovat si obzory, takže sleduj trendy a čti různé články o investování. Není kam spěchat, radši začni s menšími částkami a uvidíš, co ti sedne.

135 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Olga Šebestová
Olga Šebestová