Charts.cz/Fórum/Bezpečnost investice do NFT: realita nebo bublina?

Bezpečnost investice do NFT: realita nebo bublina?

Poslední dobou se hodně mluví o NFT a jejich popularita neustále roste. Já osobně jsem trochu zmatený tím, co si o tom myslet. Na jednu stranu vidím, jak lidé utrácejí obrovské částky za digitální umění nebo jiné tokeny, které jsou vlastně tak trochu jako certifikáty vlastnictví. Ale na druhou stranu, pořád mám pocit, že je to všechno jedna velká bublina, která se může kdykoliv propadnout. Měly by mě zajímat také některé aspekty jako trvalost těchto investic. Jak to vlastně funguje? Kdo určuje hodnotu NFT a proč by měl mít někdo zájem o digitální obrázek, když si ho může stáhnout zdarma? Zkoumal jsem různé názory odborníků a investičních guruů, ale pořád jsem na vážkách. Je to jenom módní trend pro bohaté lidi, nebo se jedná o něco, co má budoucnost? A co když si koupím NFT a za rok bude úplně bezcenné? Jaká jsou rizika s tím spojená? Mám se raději držet klasických investic jako akcie nebo nemovitosti? Jak jste na tom vy ostatní? Máte zkušenosti s investicí do NFT? Myslíte, že je bezpečné do toho jít, nebo raději počkat na lepší časy? Jaké máte názory na tohle téma?

188 slov
1.9 minut čtení
30. 12. 2023
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Co se týče investic do NFT, tak je to fakt složité. Mnozí lidé to vidí jako bublinu, protože hodnota může být hrozně nestabilní. Často se stává, že něco stojí majlant a za chvíli je to bezcenné. Trh s NFT je hodně ovlivňován poptávkou a trendy, takže co je dnes hit, může být zítra zapomenuté. A pravda je, že spousta lidí kupuje NFT jako statusový symbol, ne nutně proto, aby na tom vydělali.

Pokud jde o hodnotu, určuje ji vlastně trh sám – kolik je někdo ochoten za to zaplatit. A to může být dost subjektivní. S těmi digitálními obrázky je to o tom, že si lidi chtějí koupit originál, i když si ho můžou stáhnout grátis. Je to něco jako sběratelské karty nebo umění na zdi.

Rizika tu jsou rozhodně velká – můžeš skončit s něčím, co fakt nikdo nechce. A pokud chceš investovat spíš stabilněji, možná jsou klasické akcie nebo nemovitosti rozumnější volba. Záleží na tom, jak moc máš rád riziko a jestli věříš v budoucnost NFT jako technologie. Vždycky je dobrý mít rozmanité portfolio, ale jestli do toho skočit teď... no, to si musíš rozhodnout sám.

187 slov
1.9 minut čtení
22. 11. 2024
Luboš Černý
Luboš Černý

Co se týče NFT, tak je to fakt ošemetná záležitost. Mnoho lidí vidí v NFT příležitost, ale já bych byl hodně opatrný. Hodnota NFT se určuje spíš podle poptávky a trendů, což je dost riskantní, protože co je dneska „cool“ může být zítra úplně out. A jasně, můžeš si stáhnout obrazek zdarma, ale to není o tom – lidé kupují NFT, aby měli něco unikátního a s tím spojené vlastnictví. Ale reálně ta hodnota může jít dolů, zvlášť pokud se trh přehřeje a začne praskat bublina. Takže pokud uvažuješ o investici do NFT, tak bych doporučoval neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit a možná se radši podívat na něco stabilnějšího jako akcie nebo nemovitosti, dokud se to celé nevyčistí. Každopádně nejlepší radou je dělat si vlastní výzkum a nenechat se unášet aktuálním hype.

134 slov
1.3 minut čtení
14. 10. 2024
Dana Stehlíková
Dana Stehlíková