Charts.cz/Fórum/Investice do NFT vs. akcie – co se víc vyplatí?

Investice do NFT vs. akcie – co se víc vyplatí?

Zajímá mě, jestli se mi může vyplatit investice do NFT víc než do akcií. V poslední době slyším všude o tom, jak se NFT stávají čím dál tím víc populárními a jak lidé na tom dokážou vydělat slušné peníze. Ale mám pocit, že akcie jsou přece jen stabilnější a známější forma investice. Jak vlastně fungují NFT a proč na nich někteří investoři vydělávají? Je to opravdu tak výhodné nebo je to jen bublina, která praskne? Uvažuju o tom, že bych do toho šel, ale nevím, jestli to není příliš riskantní. Co myslíte, mají NFT větší potenciál růstu než akcie? A co likvidita? Jak snadno se dá prodat NFT ve srovnání s akciemi? A co regulace? Myslím si, že akcie jsou více pod kontrolou a mají nějaká pravidla, zatímco NFT jsou v tomhle mnohem volnější. Může mi někdo vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma formami investic? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké úspěšné příklady lidí, kteří investovali do NFT a jaké mají zkušenosti. Mohlo by to být něco jako nový způsob diverzifikace portfolia? Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit, co si o tom myslí a jestli je lepší zaměřit se na akcie nebo zkusit štěstí právě s NFT? Díky za rady!

205 slov
2.1 minut čtení
4. 7. 2024
Radka Klímová
Radka Klímová

Tak hele, investice do NFT a akcií má každý svý pro a proti. Akcie jsou prostě známější a stabilnější, můžeš si na něm vybudovat solidní portfolio. Historie ukazuje, že dlouhodobě akcie rostou a dá se na nich slušně vydělat. Na druhou stranu, NFT hrajou na úplně jiným hřišti. Je to dost nový fenomén, co přitahuje lidi, ale taky s tím souvisí velký riziko. Některý NFT prodávaj za miliony, ale hodnota může skákat jak blázen. Můžeš mít štěstí a trefit nějaký hit, ale může to být taky bublina, co praskne.

Pokud jde o likviditu, tak akcie se prodávaj mnohem snadnějc než většina NFT. U NFT bys mohl mít problém najít kupce, když to budeš chtít rychle prodat. A regulace? No, akcie sou pod dohledem a musí dodržovat pravidla, zatímco NFT jsou víc jako divoký západ - málo regulovaný a víc volný.

Jako příklad úspěchu můžeš vzít lidi, co koupili slavný NFT za pár stovek a prodali je za statisíce. Ale to je spíš výjimka než pravidlo. Takže pokud nemáš zkušenosti a chceš jít do NFT, buď opatrnej. Může to být zajímavá cesta jak diverzifikovat portfolio, ale nespoléhej se na to jako na jistotu. Záleží na tom, co od investic očekáváš.

197 slov
2 minut čtení
25. 12. 2024
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal

Investice do NFT a akcií je fakt velký téma. NFT jsou super populární, ale taky dost riskantní. Na jedný straně máš umění, videa, nebo dokonce meme, který můžeš koupit jako NFT a někdo si to pak koupí od tebe za víc, ale to je fakt loterie. Mnoho lidí na tom vydělalo, ale stejně tolik i prodělalo, když se trh propadl. Akcie mají nějakou historii a větší stabilitu. Taky jsou regulovaný víc než NFT, což může být plus.

Pokud jde o likviditu, tak akcie se dají prodat prakticky hned přes burzu, zatímco u NFT to může trvat dýl. Někdy je prostě těžký najít kupce za rozumnou cenu. Všichni kolem říkají, že NFT by mohly být nový způsob investování a diverzifikace portfolia, ale já osobně mám pocit, že bys měl mít víc než jen NFT nebo akcie v jednom košíku.

Zkus se podívat na úspěšný příběhy lidí, co investovali do NFT – někteří udělali fakt balík! Ale nezapomeň si říct, jestli jsi ochotnej riskovat peníze, který bys mohl potřebovat jinde. Asi bych doporučil začít s akciemi a pak zkusit pár malých investic do NFT, pokud tě to láká. Hlavně neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

192 slov
1.9 minut čtení
28. 12. 2023
Radek Pražák
Radek Pražák