Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody NFT oproti tradičním investicím?

Jaké jsou hlavní výhody NFT oproti tradičním investicím?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody mají NFT v porovnání s klasickými formami investic, jako jsou akcie, nemovitosti nebo zlato. Mám na mysli věci jako snadnost obchodování, transparentnost nebo třeba to, jak se to všechno týká vlastnictví. Je pravda, že NFT umožňují lidem mít unikátní digitální umění a sběratelské předměty, ale jak se to liší od toho, co máme u tradičních investic? Vím, že trh s NFT je hodně volatilní a může se zdát riskantní, ale slyšel jsem i o možnosti pasivního příjmu z držení některých typů NFT. Jak tyto aspekty ovlivňují rozhodování investorů? Zajímalo by mě také, jestli je pravda, že NFT mohou představovat nový způsob diversifikace portfolia. Co si o tom myslíte vy? Které konkrétní výhody si můžeme vzít v úvahu při porovnávání s tradičními investicemi? Jaká je vaše zkušenost s investováním do NFT a co byste doporučili někomu, kdo se teprve začíná orientovat v tomto novém světě?

150 slov
1.5 minut čtení
14. 2. 2024
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Tak jo, NFT mají pár zajímavých výhod oproti tradičním investicím. Třeba to vlastnictví je dost jasné – když koupíš NFT, máš to jako digitální certifikát na něco unikátního. U akcií nebo nemovitostí to může být složitější a často se na to díváš přes nějaké prostředníky. Co se týče obchodování, NFT se dají prodávat 24/7 na různých platformách, takže je to snadnější, než čekat na burzu nebo makléře.

Další věc je transparentnost, protože všechny transakce jsou zaznamenané v blockchainu a můžeš si je kdykoliv ověřit. To ti dává větší jistotu, že víš, co kupuješ.

Jo, trh s NFT je dost volatilní a to může odradit některý investory. Ale jsou tu i možnosti pasivního příjmu – některé NFT ti umožňují vydělávat zisk z poplatků za další prodeje nebo royalties, což je super.

A jak říkáš o diversifikaci portfolia – to může být pravda, protože do NFT můžeš investovat do různých kategorií jako umění, herní předměty nebo dokonce virtuální pozemky.

Mám pocit, že pro někoho, kdo začíná, je dobrý si nejdřív pročíst o projektech a komunitě kolem nich a být opatrný s investováním víc než si může dovolit ztratit. Na NFT je hlavně důležité mít otevřenou mysl a nebát se experimentovat.

198 slov
2 minut čtení
19. 11. 2024
Antonín Daněk
Antonín Daněk

Takže, co se týče výhod NFT ve srovnání s tradičními investicemi, tak je tam pár zajímavých bodů. Za prvé, NFT jsou hodně likvidní – můžeš je snadno koupit nebo prodat, když chceš, a to často rychleji než u nemovitostí nebo akcií. Dále, vlastnictví je jasně zaznamenané na blockchainu, takže víš přesně, kdo co vlastní, což přináší nějakou míru transparentnosti, kterou tradiční trhy nemají vždycky.

Další věc je to unikátní umění nebo sběratelské předměty, které ti NFT nabízejí. To je něco, co nemůžeš mít u akcií nebo zlata – prostě máš ten digitální kousek a můžeš s ním něco dělat. Pak tu máme možnost pasivního příjmu – někteří lidé drží NFT a dostávají royalties z prodejů, což je super plus.

A ano, určitě mohou NFT sloužit jako nová forma diversifikace portfolia – můžeš mít různé druhy aktiv v jednom balíčku. Ale pozor na volatilitu! Trh s NFT je divoký a není pro každého. Když začínáš s investováním do NFT, doporučuji si pořádně prostudovat trh a nesnažit se hned skákat do velkých investic. Pomalu se to nauč a zjisti, co tě zajímá.

179 slov
1.8 minut čtení
25. 9. 2023
Simona Říhová
Simona Říhová