Charts.cz/Fórum/Které ETF jsou nejlepší pro ochranu proti inflaci?

Které ETF jsou nejlepší pro ochranu proti inflaci?

Zdravím všechny, potřebuji poradit ohledně investic do ETF. V poslední době se hodně mluví o inflaci a já mám pocit, že bych měl najít způsob, jak ochránit své úspory před jejím dopadem. Slyšel jsem, že některé ETF mohou být skvělou volbou pro ochranu proti inflaci, ale vůbec nevím, která by byla nejlepší. Zajímalo by mě, jaké typy ETF jsou vhodné, jestli jsou nějaké konkrétní fondy, které byste doporučili pro investice v tomto směru. Mám na mysli něco, co by mohlo pomoci udržet hodnotu mého portfolia v čase vzrůstající inflace. Taky bych rád věděl, jestli existují nějaké specifické sektory nebo aktiva, která by mohla být v daných ETF zastoupena a proč by to mělo být výhodné. Vím, že zlato a nemovitosti se často zmiňují jako ochrana proti inflaci, takže pokud máte tipy na ETF zaměřená na tyto oblasti, budu moc rád. Jaké máte zkušenosti s investováním do těchto fondů? Je to opravdu dobrá strategie? Děkuji za každou radu a tip.

159 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2023
Viktor Sýkora
Viktor Sýkora

Jo, inflace je fakt problém, co se teď řeší. Většinou se doporučuje podívat se na ETF zaměřený na zlato nebo komodity. Například SPDR Gold Shares (GLD) nebo i nějaký fond zaměřený na těžbu zlata. Co se týče nemovitostí, tak REIT ETF jako Vanguard Real Estate ETF (VNQ) jsou taky fajn volba, protože nemovitosti obvykle zvyšují hodnotu s inflací.

Pak jsou tu ještě TIPs ETF – to jsou vlastně dluhopisy, co mají úrok navázaný na inflaci, třeba i Vanguard Inflation-Protected Securities ETF (VTIP). Sektory jako energie a základní potřeby bývají v těchto obdobích také stabilní, takže třeba i nějaké ETF zaměřené na tyhle sektory by měly pomoct. Taky jsou fondy zaměřené na infrastrukturu, což může být dobrá varianta.

Osobně si myslím, že je dobrý mít v portfoliu mix těchto fondů, aby ses ochránil před ztrátou kupní síly. Není to samozřejmě zaručené, ale aspoň něco proti té inflaci uděláš. Držím palce s investováním!

151 slov
1.5 minut čtení
19. 7. 2024
Radek Štěpán
Radek Štěpán

Nejlepší ETF na ochranu proti inflaci jsou často ty, co investují do komodit jako zlato, stříbro nebo do nemovitostí. Například ETF zaměřená na zlato, jako je SPDR Gold Shares (GLD), ti může pomoct udržet hodnotu, když ceny rostou. Pak jsou tu REITs (Real Estate Investment Trusts), které ti umožní investovat do nemovitostí bez nutnosti nakupování konkrétních nemovitostí. Hledej ETF jako Vanguard Real Estate ETF (VNQ) nebo Schwab U.S. REIT ETF (SCHH). Taky existují specializovaná ETF, co sledují inflaci přímo, třeba i TIPs - Treasury Inflation-Protected Securities. Tyhle fondy ti mohou nabídnout nějakou stabilitu v čase rostoucí inflace. Zjisti si, jaký má ETF výnos a náklady na správu, to je důležité. Jinak já osobně věřím, že diverzifikace je klíčová – nezapomeň na akcie z různých sektorů a taky na dluhopisy. Ale opatrně, vždycky si důkladně prověřuj každý fond a svoje investice.

140 slov
1.4 minut čtení
24. 8. 2024
Jakub Procházka
Jakub Procházka