Charts.cz/Fórum/Kdo všechno může vydávat NFT a co k tomu potřebuje?

Kdo všechno může vydávat NFT a co k tomu potřebuje?

Zajímalo by mě, kdo všechno může vlastně vydávat NFT? Mám pocit, že se o tom hodně mluví, ale nikde jsem nenašel jasné informace. Je to jen pro umělce, nebo může NFT vydat i někdo jiný? Co k tomu vlastně potřebují? Musí mít nějaké speciální dovednosti nebo znalosti v oblasti technologie blockchain nebo kryptoměn? Jaké platformy jsou nejvhodnější pro vydávání NFT? Můžu si vytvořit NFT s něčím, co jsem sám vytvořil, nebo potřebuji mít nějaká autorská práva? A co když chci udělat NFT z něčeho, co už existuje, jako je hudba nebo obrázek od někoho jiného – je to vůbec možné? Jaké náklady jsou spojeny s vytvářením a vydáváním NFT? Je tam nějaký poplatek za minting, nebo to závisí na platformě? A jaké jsou technické požadavky na vytváření NFT – je potřeba mít nějaký programovací jazyk, nebo je to spíš o tom uploadovat soubor a vyplnit pár políček? Také by mě zajímalo, zda existují nějaké limity na to, kolik NFT mohu vydat – mohu jich vytvořit deset nebo tisíc? Jak je to s marketingem těchto NFT po jejich vydání – jak se dostanu k lidem, kteří by měli zájem je koupit? Odpovědi na tyhle otázky by mi hodně pomohly pochopit celý ten proces. Díky!

203 slov
2 minut čtení
3. 6. 2023
Hana Matoušková
Hana Matoušková

Takže, NFT může vydat prakticky kdokoliv. Není to jen pro umělce. Vydávání NFT je otevřené, takže klidně můžeš být někdo, kdo prostě chce zkusit něco nového. Co potřebuješ? V podstatě jen připojení k internetu, nějakou kryptoměnu (většinou Ethereum) a účet na platformě, co podporuje minting NFT.

Znalosti z blockchainu ani kryptoměn nejsou nutné, protože většina platforem ti to usnadní. Můžeš uploadnout soubor a vyplnit pár políček – nic složitého. Co se týče autorských práv, měl bys mít práva na to, co chceš vydávat. Pokud jde o něco, co už vytvořil někdo jiný, musíš mít jejich souhlas.

Náklady se liší podle platformy; většinou zaplatíš poplatek za minting a ten může být dost proměnlivý. Limity na počet NFT taky závisí na platformě, většinou můžeš vydat klidně tisíce.

Co se marketingu týče, sociální sítě jsou dobré místo pro propagaci. Můžeš zapojit komunitu a zkusit oslovit fanoušky. Takže shrnutě – klidně to zkus, pokud máš něco zajímavého a práva k tomu. Hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
21. 5. 2023
Dana Špačková
Dana Špačková

Vydávat NFT může fakt každej, kdo má přístup na internet a nějakou digitální věc, co chce prodávat. Není to jen pro umělce, třeba i firmy nebo jednotlivci to dělají. Co se týče znalostí, není potřeba mít žádný speciální skills – většina platforem je dost user-friendly, takže stačí uploadnout soubor, vyplnit pár políček a je to. Ale trocha znalosti o kryptoměnách a blockchainu by neuškodila, protože to pomůže pochopit, co vlastně děláš.

Pokud jde o platformy, tak známý jsou OpenSea, Rarible nebo Mintable. Ty mají různý poplatky za minting, což je proces vytvoření NFT. Někde můžeš narazit na slušný fees kvůli síti Ethereum, takže se na to připrav.

Vytvářet NFT můžeš s něčím, co jsi vytvořil ty sám – to je v pohodě. Ale pokud chceš použít něco od někoho jinýho, musíš mít jejich povolení nebo práva k tomu. Jinak to může být problém.

Ohledně množství NFT – můžeš jich vydat kolik chceš, klidně tisíc. Ale pamatuj, že kvalita je víc než kvantita. A co marketing? No, tam už je to složitější – budeš muset oslovit komunitu přes sociální sítě, fóra nebo třeba Discord servery. Buduj si nějaký following a lidi si pak možná tvoje NFT koupí. Takže shrnuto – vydávat NFT může fakt každej, ale chce to trochu úsilí a znalostí.

211 slov
2.1 minut čtení
9. 9. 2024
Michal Světlík
Michal Světlík