Charts.cz/Fórum/Co jsou vlastně NFT a jak fungují?

Co jsou vlastně NFT a jak fungují?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale já si nejsem úplně jistý, co to vlastně je. Slyšel jsem, že to znamená non-fungible tokeny, ale to mi moc nepomáhá. Může někdo vysvětlit, co to konkrétně znamená? Mám pocit, že jsou to nějaké digitální umělecké díla nebo sběratelské kousky a že se to prodává za hromadu peněz. Ale jak vlastně fungují? Jak se tvoří a kdo určuje jejich hodnotu? Zajímalo by mě také, jestli je možné je koupit i jako obyčejný člověk nebo jestli se do toho dostávají jen velcí investoři a umělci. A co ta technologie za nimi – blockchain? O co vlastně jde? Můžete mi prosím přiblížit, jak to celé funguje a proč by mělo mít smysl investovat do něčeho, co existuje jen online? Zní to jako něco zajímavého, ale mám z toho trochu obavy. Děkuji za jakékoli informace.

141 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2023
Marek Švanda
Marek Švanda

Takže, NFT jsou vlastně takový digitální certifikáty, který dokazují, že něco je tvoje. Představ si, že máš obrázek nebo nějaký digitální obsah, a tenhle token ti říká, že jsi jeho majitel. Non-fungible znamená, že to není zaměnitelný s něčím jiným, jako třeba peníze – každý NFT je jedinečný. Tyhle věci se často prodávají za velký prachy, hlavně umělecké díla nebo videa od známých tvůrců.

Funguje to tak, že NFT jsou uložený na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost. To znamená, že nikdo nemůže falšovat vlastnictví. Hodnota NFT se určuje podle poptávky – když je něco populární nebo má vysokou kvalitu, lidi za to zaplatí víc.

Koupit NFT může prakticky kdokoliv. Stačí mít nějaké kryptoměny a účet na platformě, kde se NFT obchodují. Jasně, velcí investoři a umělci tam mají často víc vlivu a peněz, ale i menší sběratelé si můžou něco pořídit.

A proč investovat do něčeho online? No, spousta lidí věří v budoucnost digitálních aktiv a že se to může stát zajímavým způsobem uchovávání hodnoty. Ale jasně, je to rizikové a nemusí to vycházet. Takže je dobrý si dávat pozor.

181 slov
1.8 minut čtení
12. 9. 2024
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová

NFT, což je zkratka pro non-fungible tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého unikátního digitálního aktiva. To může být cokoliv od obrazů přes videa až po virtuální sběratelské karty. Na rozdíl od běžných měn nebo kryptoměn jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné (fungible), každé NFT je jedinečné a nelze ho vyměnit za jiný token tohoto typu.

Fungují na blockchainu, což je decentralizovaná databáze, kde se ukládají všechny transakce a informace o vlastnictví. Tím pádem je jasné, kdo co vlastní a jaký je jeho původ. To zajišťuje, že nemůžeš mít kopii NFT, která by měla stejnou hodnotu jako originál.

Hodnota NFT se určuje podle poptávky, rarity a samozřejmě i podle toho, kdo ho vytvořil. Když umělec udělá něco populárního, cena jeho NFT může vyletět do astronomických výšin.

Co se týče nákupu, ano, můžeš si koupit NFT jako obyčejný člověk. Existuje spousta platforem jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat. Je to jako dražba – pokud máš peníze a víš, co chceš, tak se klidně do toho můžeš pustit.

Investování do NFT může být riskantní, protože trh je dost volatilní, ale pro některé lidi to může být zajímavá příležitost, jak vlastnit něco unikátního a možná i profitovat v budoucnu. Jen si dej pozor na to, co kupuješ a proč.

207 slov
2.1 minut čtení
15. 5. 2024
Richard Žemlička
Richard Žemlička