Charts.cz/Fórum/Jaká jsou hlavní rizika při investici do NFT?

Jaká jsou hlavní rizika při investici do NFT?

Když se mluví o investicích do NFT, často se zdá, že jde o nějaký zázrak moderního světa, kde si každý může vydělat spoustu peněz. Ale já mám takový pocit, že to není jen tak jednoduché. Rád bych se zeptal, jaká jsou vlastně hlavní rizika, která by si měl člověk u těchto digitálních aktiv uvědomit? Všichni víme, že hodnota NFT může výrazně kolísat a že trh je velmi volatilní, ale co dalšího by nás mělo znepokojovat? Třeba problém s autorskými právy? Co když koupím něco, co nakonec není moje? A jak to vlastně funguje s platformami, na kterých se NFT obchodují? Mohou být tyto platformy bezpečné nebo je na nich určitý stupeň rizika? A co se stane, pokud se trh vyčerpá nebo přestane mít zájem o konkrétní typy NFT? Mám obavy, že bych mohl přijít o své peníze. Proč je tam tak málo regulací a jak to ovlivňuje celkovou bezpečnost investic? Chci rozumět tomu, co všechno může ovlivnit hodnotu mé investice do NFT a jak minimalizovat rizika. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto typem investic a mohl by mi poskytnout nějaké rady nebo tipy na co si dávat pozor?

190 slov
1.9 minut čtení
4. 5. 2022
Daniela Matějková
Daniela Matějková

Jo, investice do NFT jsou fakt riskantní. První věc, co mě napadne, je ta volatilita – cena může skákat jak blázen. Pak tu máme autorská práva, to je velký téma. Můžeš koupit něco, co ti vlastně nedává žádný práva. Zjistíš, že máš jen obrázek a nic víc. Další věc jsou platformy – některý jsou bezpečný, ale spousta jich je podezřelých. Hacky se stávají dost často a už slyšel o pár případů, kdy lidi přišli o prachy. Regulace? No, moc toho není, takže se může stát, že si tu koupíš něco drahýho a za chvíli to nebude mít žádnou hodnotu. A co když trh začne klesat? Můžeš skončit s NFT, který nikdo nechce. Takže jo, je dobrý být opatrnej a pořádně si to prozkoumat před tím, než do něčeho vrazíš peníze.

130 slov
1.3 minut čtení
15. 4. 2024
Šárka Mašková
Šárka Mašková

Investice do NFT fakt nejsou žádný med. Je tu spousta rizik, co bys měl vzít v úvahu. První věc, co mě napadá, je volatilita. Hodnota NFT může skákat nahoru a dolů jako na houpačce, a to může být dost stresující. Můžeš koupit něco za slušnou sumu a za měsíc zjistit, že to je téměř bezcenné.

Pak je tu otázka autorských práv. Když koupíš NFT, neznamená to vždy, že máš i práva na použití toho díla. Můžeš mít třeba jenom digitální certifikát o vlastnictví, ale původní umělec si může stále držet autorská práva. To se pak dost špatně vysvětluje, když chceš něco použít a zjistíš, že nemáš na to právo.

Co se týče platforem, tak ty nemusí být vždycky bezpečné. Mnoho z nich nemá adekvátní ochranu proti hackům nebo podvodům, takže je důležité vybírat dobře.

Další věc je regulace – ta tu fakt chybí. To znamená, že podvody a nečestné praktiky jsou na denním pořádku a málokdo tě ochrání, když se něco pokazí. Takže je dobrý mít oči otevřený a udělat si pořádný průzkum před investicí.

A na závěr, trh s NFT může být dost cyklický. Pokud se zájem o určité typy NFT vytratí, můžeš zůstat s něčím, co nikdo nechce. Celkově bych doporučil investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit a být opatrnej.

212 slov
2.1 minut čtení
24. 2. 2022
Denisa Šafaříková
Denisa Šafaříková