Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je NFT projekt dobrá investice?

Jak zjistím, jestli je NFT projekt dobrá investice?

Zajímá mě, jak vlastně poznat, jestli je nějaký NFT projekt dobrá investice. Vím, že trh s NFT se rychle mění a některé projekty mohou mít obrovský potenciál, zatímco jiné skončí jako fiasko. Jak mám tedy postupovat, když chci investovat do NFT? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo faktory, na které bych se měl zaměřit? Myslím tím třeba kvalitu umění, tým za projektem, nebo něco jiného? Jak důležitá je také komunita kolem projektu – jsou tam aktivní fanoušci a podporovatelé? A co třeba historické výkony podobných projektů v minulosti? Jak moc si mám dávat pozor na hype a marketingové triky? Někde jsem četl, že by mělo být důležité i to, jestli je projekt na blockchainu s dobrou reputací. Jak to všechno skloubit dohromady? Slyšel jsem i o některých nástrojích nebo webových stránkách, které mohou pomoct s analýzou NFT projektů. Kde začít hledat ty správné informace? Bude stačit projít jejich webovky a whitepaper, nebo je potřeba se dívat hlouběji? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do NFT a jak jste vy sami zjistili jejich hodnotu?

172 slov
1.7 minut čtení
7. 10. 2022
Kamila Kratochvílová
Kamila Kratochvílová

Zjistit, jestli je NFT projekt dobrá investice, chce dost práce. První věc, na kterou se podívat, je kvalita umění a originalita – pokud je to něco, co ti fakt sedí a má to potenciál zaujmout i ostatní, je to dobrý začátek. Důležitý je taky tým za projektem; zjisti si, kdo za tím stojí a jaké mají zkušenosti. Komunita kolem projektu hraje velkou roli – aktivní fanoušci znamenají větší šanci na úspěch. Sleduj sociální sítě a diskuzní fóra, kde se o projektu baví lidé.

Historické výkony podobných projektů můžou napovědět, ale ne vždy to platí. Hype je dvousečný meč – můžeš na něm hodně vydělat, ale stejně tak můžeš dost ztratit, pokud to nepůjde podle plánu. Co se týče blockchainu, radši se drž těch s dobrou reputací, jako Ethereum.

Prozkoumat webovky a whitepaper je základ, ale chce to jít hlouběji. Podívej se na recenze, analýzy od expertů a třeba i na nástroje jako Rarity.tools nebo OpenSea pro sledování trendů. Takže shrnuto – kombinace kvalitního umění, silného týmu, aktivní komunity a zdravého hype může pomoci udělat lepší rozhodnutí.

174 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2023
Martina Kolářová
Martina Kolářová

Zjistit, jestli je NFT projekt dobrá investice, chce trochu času a výzkumu. Hlavně se podívej na tým za projektem – kdo to dělá, jaké mají zkušenosti a co už udělali. Kvalita umění je taky důležitá, ale nemělo by to být jen o vzhledu, spíš o tom, co to může znamenat nebo jaký má příběh. Komunita hraje velkou roli, aktivní fanoušci mohou projekt podržet v těžkých časech. Sleduj sociální sítě a fóra, abys viděl, jak lidé reagují a jestli tam je nějaký hype. Historické výkony podobných projektů ti taky můžou napovědět. Co se týče blockchainu, tak jo, lepší je mít projekt na něčem jako Ethereum nebo Solana, než na nějakém neznámém řetězci. A určitě si prozkoumej jejich webovky a whitepaper, ale dalo by se říct, že čím víc informací najdeš (např. analýzy od odborníků), tím lépe. Nástroje jako Rarity.tools nebo OpenSea ti můžou pomoci s analýzou tržních trendů a rarity jednotlivých NFT. Nakonec, ber to jako každou jinou investici – nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

168 slov
1.7 minut čtení
1. 10. 2024
Božena Hradilová
Božena Hradilová