Jak zjistím, jestli je dluhopis bezpečný na investici?
Zajímalo by mě, jak na to vlastně jít, když chci investovat do dluhopisů. Slyšel jsem, že někteří lidé říkají, že jsou to bezpečné investice, ale jak vlastně poznat, které dluhopisy za to stojí? Mám před sebou několik různých možností a nevím, na co se zaměřit. Je důležité třeba zkoumat ratingy od různých agentur nebo spíš sledovat historii výnosů? Jak moc je důležitá stabilita emitenta? A co když je dluhopis vydaný vládou nebo nějakou známou společností? To znamená, že je to automaticky bezpečné? A co různé faktory jako inflace nebo změny úrokových sazeb? Jak moc to ovlivňuje bezpečnost investice do dluhopisů? Taktéž bych rád věděl, jak moc si mám pohlídat diverzifikaci v portfoliu dluhopisů. Má cenu investovat do různých typů dluhopisů, jako jsou korporátní nebo municipální? Jak si tedy udělat obrázek o tom, jaký je celkový risk a jaká je pravděpodobnost ztráty? Třeba by mi pomohlo znát i nějaké konkrétní tipy na to, co sledovat při výběru dluhopisů. Rád bych se vyhnul špatným rozhodnutím a hledal něco spolehlivého. Rád bych věděl i, jestli mají smysl třeba nějaké online nástroje pro analýzu nebo si to mám zpracovávat sám prostě podle tabulek a zpráv. Takže jak na to? Jak zjistím, jestli je konkrétní dluhopis bezpečný na investici?