Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je dluhopis bezpečný na investici?

Jak zjistím, jestli je dluhopis bezpečný na investici?

Zajímalo by mě, jak na to vlastně jít, když chci investovat do dluhopisů. Slyšel jsem, že někteří lidé říkají, že jsou to bezpečné investice, ale jak vlastně poznat, které dluhopisy za to stojí? Mám před sebou několik různých možností a nevím, na co se zaměřit. Je důležité třeba zkoumat ratingy od různých agentur nebo spíš sledovat historii výnosů? Jak moc je důležitá stabilita emitenta? A co když je dluhopis vydaný vládou nebo nějakou známou společností? To znamená, že je to automaticky bezpečné? A co různé faktory jako inflace nebo změny úrokových sazeb? Jak moc to ovlivňuje bezpečnost investice do dluhopisů? Taktéž bych rád věděl, jak moc si mám pohlídat diverzifikaci v portfoliu dluhopisů. Má cenu investovat do různých typů dluhopisů, jako jsou korporátní nebo municipální? Jak si tedy udělat obrázek o tom, jaký je celkový risk a jaká je pravděpodobnost ztráty? Třeba by mi pomohlo znát i nějaké konkrétní tipy na to, co sledovat při výběru dluhopisů. Rád bych se vyhnul špatným rozhodnutím a hledal něco spolehlivého. Rád bych věděl i, jestli mají smysl třeba nějaké online nástroje pro analýzu nebo si to mám zpracovávat sám prostě podle tabulek a zpráv. Takže jak na to? Jak zjistím, jestli je konkrétní dluhopis bezpečný na investici?

204 slov
2 minut čtení
23. 4. 2023
Marek Dubský
Marek Dubský

Když chceš zjistit, jestli je dluhopis bezpečný, tak nejdůležitější je rating od agentur jako Moody's, S&P nebo Fitch. Čím vyšší rating, tím menší riziko. Je taky dobrý koukat na stabilitu emitenta – jestli je to solidní firma nebo vláda. Vládní dluhopisy bývají obecně považovány za bezpečnější, ale ne vždy to tak je. Zjisti si, jak se firmě dařilo v minulosti a jaký má dluh.

Diverzifikace je důležitá! Mít různé typy dluhopisů (korporátní, municipální) ti může pomoci rozložit riziko. Taky sleduj inflaci a úrokový sazby – ty můžou ovlivnit výnosy z dluhopisů. Když úrokovy sazby rostou, ceny dluhopisů klesají.

Zkus nějaký online nástroje pro analýzu dluhopisů, to ti může ušetřit čas a usnadnit rozhodování. Na některých stránkách jsou přehledy, co je dobrý investice a co ne. Nakonec sleduj i situaci na trhu a ekonomické ukazatele, ty můžou dost zásadně ovlivnit všechny investice.

141 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2022
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

Pokud chceš zjistit, jestli je dluhopis bezpečný, tak začni tím, že mrkneš na ratingy od agentur jako Moody's nebo S&P. Ty ti dají dobrý obrázek o kredibilitě emitenta. Pak se podívej na historii výnosů – sice to není záruka budoucnosti, ale ukazuje ti to, jak dluhopis reagoval v minulosti. Stabilita emitenta je klíčová, čím známější a stabilnější firma nebo vláda, tím větší šance na bezpečnou investici.

Ale pozor, i státní dluhopisy můžou mít svá rizika, takže to není vždy záruka. Inflace a změny úrokových sazeb dokážou dost zamávat s výnosy, takže je dobré mít to na paměti. Co se týče diverzifikace, rozhodně má smysl investovat do různých typů dluhopisů – korporátní, municipální atd. Tak si udělej rozmanité portfolio.

A ohledně nástrojů – můžeš zkusit nějaké online kalkulačky nebo platformy na analýzu dluhopisů, ale pokud ti nevadí si to projít ručně podle tabulek, klidně to udělej. Hlavně si dej pozor na to, abys měl jasno v tom, jaký risk jsi ochotný podstoupit a jaká je pravděpodobnost ztráty. S těmito tipy bys měl být o něco blíž k tomu, jak vybrat bezpečné dluhopisy.

180 slov
1.8 minut čtení
17. 1. 2025
David Tomeš
David Tomeš