Charts.cz/Fórum/Můžu z ETF dostávat dividendy každý měsíc?

Můžu z ETF dostávat dividendy každý měsíc?

Nedávno jsem začal uvažovat o investování do ETF, ale mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou. Chci se dozvědět, jestli je možné dostávat dividendy z ETF každý měsíc. Slyšel jsem, že některé ETF vyplácejí dividendy čtvrtletně nebo dokonce ročně, ale co když bych chtěl měsíční příjem? Existují nějaké speciální ETF, které by mohly nabízet měsíční výplaty? A jak to vlastně funguje, když ETF investují do akcií, které také vyplácí dividendy? Může se stát, že bych mohl mít pasivní příjem z investic do těchto fondů, nebo je to spíš utopie? Jaké jsou moje možnosti, pokud chci mít pravidelný a stabilní příjem z investic bez toho, abych musel každý měsíc něco prodávat? Budu vděčný za jakékoliv tipy a zkušenosti, které byste mohli sdílet.

121 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2021
Libor Hlaváč
Libor Hlaváč

Jo, můžeš dostávat měsíční dividendy z ETF. Existují speciální ETF, které vyplácejí dividendy každý měsíc. Třeba některé fondy zaměřené na nemovitosti (REITs) nebo na určité sektory jako jsou utility, často mají měsíční výplaty. Jak to funguje? No, ETF investují do akcií, co vyplácejí dividendy a pak tyto dividendy agregují a vyplácí svým investorům.

Ale pamatuj, že výše dividend se může lišit, záleží na ziscích těch akcií, co fond drží. Můžeš mít relativně stabilní příjem, ale není to zaručený příjem každý měsíc, spíš bys měl počítat s tím, že v některých měsících může být výplata vyšší nebo nižší.

Takže pokud hledáš pasivní příjem bez prodávání, měsíční dividendové ETF by mohly být dobrá cesta. Ale vždycky je dobrý si prozkoumat konkrétní fondy a jejich historické výplaty, než investuješ.

126 slov
1.3 minut čtení
22. 9. 2023
David Dunka
David Dunka

Měsíční dividendy z ETF jsou možný, ale není to běžný. Většina ETF vyplácí dividendy čtvrtletně nebo ročně, jak říkáš. Ale jsou speciální ETF, který se zaměřujou na měsíční výplaty, jako třeba některý fondy zaměřený na nemovitosti nebo na určité dividendové akcie. Tyhle fondy většinou investují do akcií, co vyplácí pravidelný dividendy, a pak to vyplácejí dál svým investorům.

Když investuješ do ETF, co se soustředěj na dividendy, můžeš mít pasivní příjem, ale je dobrý si dát pozor na náklady a výkonnost fondu. Taky je dobrý mít rozmanitý portfolio, abys nebyl závislej jen na jednom zdroji příjmu. Měsíční příjem z ETF je možnej, ale chce to trochu víc práce najít vhodný fondy a můžeš narazit na různé rizika. Takže jo, máš možnosti, ale chce to prozkoumat a být opatrnej.

127 slov
1.3 minut čtení
7. 4. 2022
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička