Charts.cz/Fórum/Jaké ETF mi doporučíte pro pravidelný příjem?

Jaké ETF mi doporučíte pro pravidelný příjem?

Zdravím všechny investory, kteří se snaží vytvořit stabilní pasivní příjem. Chci se zeptat na vaše zkušenosti a tipy ohledně ETF, která by mohla být skvělou volbou pro pravidelný příjem. V poslední době jsem hodně uvažoval o tom, jak diverzifikovat své investice a současně si zajistit určitý příjem každý měsíc. Vím, že existuje spousta různých ETF zaměřených na dividendy, ale nejsem si jistý, která z nich by mohla být nejlepší volbou. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké konkrétní doporučení nebo zkušenosti s ETF, které mají dobrou historii vyplácení dividend a jsou obecně považovány za stabilní a spolehlivé. Myslím tím takové, které by mohly poskytnout solidní výnos i v turbulentních časech na trhu. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru takového ETF? Měli byste například doporučit nějaké specifické sektory nebo regiony? A co se týče nákladů na správu a dalších poplatků, jak moc to ovlivňuje celkový výnos? Díky za všechny tipy a rady! Vaše názory by mi opravdu pomohly se lépe orientovat v tom, co je na trhu k mání.

170 slov
1.7 minut čtení
13. 6. 2022
Božena Hradilová
Božena Hradilová

Když hledáš ETF pro pravidelný příjem, určitě se zaměř na ty, co vyplácejí dividendy. Třeba iShares Select Dividend ETF (DVY) nebo Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) by mohly být zajímavý. Tyhle fondy mají slušnou historii vyplácení a většinou investují do stabilních společností. Zároveň se podívej na náklady na správu, protože to snižuje tvůj výnos. Čím nižší, tím lepší. Sektory jako zdraví, technologie nebo spotřební zboží bývají stabilní, ale nezapomeň se kouknout i na geografickou diverzifikaci. Je dobré mít něco i mimo USA. A taky si pamatuj, že v turbulentních časech může být volatilita vyšší, takže klidně sleduj dlouhodobé trendy a nepanikař při poklesech. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2023
Kamila Šťastná
Kamila Šťastná

Pokud jde o ETF pro pravidelný příjem, tak doporučuji se podívat na ETF zaměřená na dividendy. Například SPDR S&P Dividend ETF (SDY) nebo Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) mají dobrou pověst a stabilní historii vyplácení dividend. Další možností je i iShares Select Dividend ETF (DVY), který se zaměřuje na společnosti s vysokými dividendami.

Při výběru bys měl mít na paměti několik faktorů, jako je výnos z dividend, stabilita společnosti a historie vyplácení. Taky si dej pozor na náklady na správu, ty ti můžou významně ovlivnit celkový výnos, takže raději vybírej s nižšími poplatky.

Co se týče sektorů, zkus se zaměřit na utilities nebo zdravotnictví, ty obvykle nabízejí stabilní dividendy i v těžších časech. Taky nezapomeň na geografickou diverzifikaci, aby sis pokryl různé trhy. Doufám, že to pomůže!

126 slov
1.3 minut čtení
2. 3. 2023
Patrik Říha
Patrik Říha