Charts.cz/Fórum/ETF nebo jednotlivé akcie? Co je lepší pro dlouhodobé investice?

ETF nebo jednotlivé akcie? Co je lepší pro dlouhodobé investice?

Zajímalo by mě, co si myslíte o investování do ETF versus vybírání jednotlivých akcií, když se snažím dosáhnout dlouhodobých zisků. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělé pro diverzifikaci a snižování rizika, což určitě zní lákavě, ale na druhou stranu mám pocit, že vybírání konkrétních akcií by mohlo přinést větší zisky, pokud se mi podaří vybrat ty správné. Jak to vidíte? Myslíte si, že je rozumnější mít široké portfolio s ETF, nebo se soustředit na pár akcií a doufat, že jejich cena poroste? Jaké máte zkušenosti s tímto typem investic? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito možnostmi? Je lepší být pasivní investor s ETF nebo aktivně spravovat své portfolio s jednotlivými akciemi? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už nějakou dobu investují a co jim fungovalo nejlépe. Děkuji!

130 slov
1.3 minut čtení
27. 3. 2023
Helena Krausová
Helena Krausová

Investování do ETF má rozhodně své výhody, hlavně co se týče diverzifikace. Když koupíš ETF, vlastně nakupuješ kousek mnoha různých akcií, což ti pomůže rozložit riziko. Pokud jedna akcie spadne, ostatní ji můžou vyvážit. To je skvělý způsob, jak se chránit před volatilitou trhu. Na druhou stranu, pokud máš čas a energii se do toho pořádně ponořit, vybírání jednotlivých akcií může přinést větší zisky, pokud trefíš ty správný. Ale je to dost riskantní a vyžaduje to dost znalostí a sledování trhu. Záleží na tvé strategii – jestli chceš být spíš pasivní investor s nízkým rizikem nebo aktivně spravovat portfolio a mít šanci na vyšší výnosy. Taky je dobrý mít na paměti poplatky spojené s obchodováním jednotlivých akcií versus ETF. Celkově bych asi doporučil začít s ETF, a až si získáš víc zkušeností, můžeš zkusit přidat pár jednotlivých akcií do portfolia.

140 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Martin Průcha
Martin Průcha

Tak hele, já jsem v tomhle trochu skeptik na akcie. Když se díváš na ETF, tak to je fakt super způsob, jak mít diverzifikaci bez zbytečných nervů. Koupíš jeden fond a máš hnedka kus různých firem, což ti pomáhá rozložit riziko. Jasně, že vybrat správné akcie může přinést velké zisky, ale je to dost riskantní a chce to čas a znalosti.

Osobně bych šel spíš do ETF, protože i když ti to možná nepřinese tu nejvyšší možnou návratnost, tak zas máš větší klid a nemusíš sledovat trhy každej den. To, co taky můžeš udělat, je mix – část do ETF a část do pár akcií, který si myslíš, že mají potenciál.

Hlavně si uvědom, co od investování chceš – jestli si chceš hrát na trhu a riskovat víc nebo radši stabilní růst bez stresu. Takže za mě ETF jako základ a pak experimentovat s pár akciemi, pokud máš chuť. Ale to je jen můj názor.

155 slov
1.6 minut čtení
10. 8. 2024
Martin Lacina
Martin Lacina