Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti tradičním akciím?
Zajímalo by mě, jaké vlastně máte názory na ETF a jak se liší od klasických akcií. Myslím, že je to téma, o kterém se teď hodně mluví, ale já jsem v tom trochu ztracený. Četl jsem, že ETF mohou být pro investory opravdu výhodné, ale nevím přesně, v čem spočívají ty hlavní přednosti. Je to snad lepší způsob diverzifikace než nakupovat jednotlivé akcie? A co náklady a poplatky? Slyšel jsem, že ETF mají nižší náklady na správu než tradiční fondy, ale co jednotlivé akcie? Neztratím něco tím, že se místo toho rozhodnu pro ETF? Dále mě zajímá, jestli je snadnější sledovat výkonnost ETF nebo akcií. Jaký máte názor na daňové výhody? Myslím, že tam může být taky nějaký rozdíl. Také by mě zajímalo, jak je to s likviditou – jsou ETF lépe likvidní než běžné akcie, nebo záleží na tom, které akcie a které ETF porovnávám? Pokud byste měli poradit někomu jako já, kdo začíná s investováním a uvažuje o tom, jestli jít do ETF nebo do jednotlivých akcií, co byste mu doporučili? Mám pocit, že se v tom světě hodně věcí mění a já bych rád měl nějaký přehled o tom, co je pro nováčka jako já lepší volba. Takže pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo tipy k tomuhle tématu, byl bych moc vděčný za vaše názory.