Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti tradičním akciím?

Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti tradičním akciím?

Zajímalo by mě, jaké vlastně máte názory na ETF a jak se liší od klasických akcií. Myslím, že je to téma, o kterém se teď hodně mluví, ale já jsem v tom trochu ztracený. Četl jsem, že ETF mohou být pro investory opravdu výhodné, ale nevím přesně, v čem spočívají ty hlavní přednosti. Je to snad lepší způsob diverzifikace než nakupovat jednotlivé akcie? A co náklady a poplatky? Slyšel jsem, že ETF mají nižší náklady na správu než tradiční fondy, ale co jednotlivé akcie? Neztratím něco tím, že se místo toho rozhodnu pro ETF? Dále mě zajímá, jestli je snadnější sledovat výkonnost ETF nebo akcií. Jaký máte názor na daňové výhody? Myslím, že tam může být taky nějaký rozdíl. Také by mě zajímalo, jak je to s likviditou – jsou ETF lépe likvidní než běžné akcie, nebo záleží na tom, které akcie a které ETF porovnávám? Pokud byste měli poradit někomu jako já, kdo začíná s investováním a uvažuje o tom, jestli jít do ETF nebo do jednotlivých akcií, co byste mu doporučili? Mám pocit, že se v tom světě hodně věcí mění a já bych rád měl nějaký přehled o tom, co je pro nováčka jako já lepší volba. Takže pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo tipy k tomuhle tématu, byl bych moc vděčný za vaše názory.

218 slov
2.2 minut čtení
8. 6. 2023
Petr Hrdý
Petr Hrdý

ETF mají dost výhod oproti tradičním akciím. První a asi největší je diversifikace – když koupíš ETF, vlastně kupuješ kousek víc akcí najednou, což ti pomůže rozložit riziko. U jednotlivých akcií se můžeš snadno spálit, když jedna z nich nevyjde. Co se nákladů týče, ETF mají obvykle nižší poplatky než tradiční podílové fondy, ale s jednotlivýma akciema to je jinak – tam platíš spíš jen za obchodní poplatky. Takže pokud obchoduješ často, můžeš na tom být hůř.

Pokud jde o likviditu, většina ETF se obchoduje jako akcie, takže jsou obecně dost likvidní, ale záleží na konkrétním ETF a jeho objemu obchodování. Sledovat výkonnost ETF je jednoduchý, prostě koukneš na index, který sleduje. A co se daní týče, to už je trochu složitější, ale většinou ETF nabízejí nějaké daňové výhody v porovnání s podílovými fondy.

Takže pro nováčka bych určitě doporučil začít s ETF. Je to jednodušší způsob investování a můžeš tak začít i s menším množstvím peněz. Jasně, že jednotlivý akcie můžou přinést větší zisky, ale taky víc rizika. Celkově bych řekl, že pro začátek jsou ETF fajn volba.

177 slov
1.8 minut čtení
2. 4. 2023
Jakub Mareš
Jakub Mareš

Tak hele, ETF mají pár dost zajímavých výhod. Hlavně se ti líbí diverzifikace – místo abys kupoval jednotlivé akcie, tak si koupíš jeden ETF a máš tam hned víc firem. To hodně snižuje riziko. Co se týče nákladů, tak většinou jsou ETF levnější než tradiční fondy, ale co se jednotlivých akcií týče, tam to záleží na poplatcích tvého brokera. Ale obecně, s ETF ušetříš na poplatcích.

Sledovat výkonnost ETF je taky jednodušší – většinou sleduješ jen jeden jeho index, než aby ses zabýval každou akcií zvlášť. Daňově to může být obdobné, ale u ETF můžeš mít výhodu v tom, že pokud prodáváš akcie s dlouhodobým držením, tak neplatíš daň hned.

Pokud jde o likviditu, většina ETF bývá hodně likvidní, ale záleží na tom, jaký konkrétní fond a akcie porovnáváš. Jestli jseš začátečník, tak bych asi šel do ETF – je to jednodušší a méně stresující. Když se pak víc zorientuješ, můžeš zkusit i jednotlivé akcie. To je takový můj pohled.

159 slov
1.6 minut čtení
9. 11. 2023
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová