Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?
Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy. Vím, že oba typy dluhopisů jsou nějakým způsobem spojeny s investováním a nabízejí možnost, jak získat výnos, ale táhne mě to k tomu, abych se dozvěděl více detailů. Jaké jsou hlavní rysy státních dluhopisů? Kdo je vydává a jaký mají vlastně účel? A co korporátní dluhopisy? Jaké společnosti je vydávají a proč by si někdo měl vybrat investici do korporátních dluhopisů místo těch státních? Je to o míře rizika, nebo snad o výnosech? Slyšel jsem, že státní dluhopisy bývají považovány za bezpečnější investici, ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké faktory ovlivňují jejich ceny a výnosy? A u těch korporátních – je pravda, že tam může být větší volatilita a riziko selhání? Zajímalo by mě také, jestli je možné investovat do obou typů najednou a jak by taková kombinace mohla vypadat v rámci investičního portfolia. Co třeba daně z těchto výnosů, jsou tam nějaké rozdíly? Děkuju předem za každou radu a zkušenosti, které můžete sdílet!