Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy se vyplatí investovat teď?

Jaké dluhopisy se vyplatí investovat teď?

Zdravím všechny investory, chtěl bych se zeptat, jaké dluhopisy byste doporučili k investici v současné době. Zajímám se o to, protože trh s dluhopisy mi přijde jako zajímavá příležitost, ale nejsem si jistý, na co se zaměřit. V poslední době jsem slyšel různé názory na to, zda jsou státní dluhopisy stále dobrá volba, nebo jestli bych měl raději zkusit firemní dluhopisy. Jaké jsou vaše zkušenosti s různými typy dluhopisů? Myslíte si, že je lepší investovat do dlouhodobějších dluhopisů, nebo spíš volit ty s kratší splatností? A co třeba úrokové sazby – jak moc ovlivňují výběr dluhopisů právě teď? Slyšel jsem také o některých nových emisích a zajímalo by mě, jestli byste doporučili zainvestovat do něčeho nového nebo raději zůstat u zavedených značek. Jak je to s rizikem – co všechno bych měl mít na paměti při investování do dluhopisů? Předem díky za všechny tipy a rady!

146 slov
1.5 minut čtení
18. 11. 2024
Denisa Zichová
Denisa Zichová

Teď je to hodně o úrokových sazbách a inflaci. Když teď zvedají úroky, státní dluhopisy s dlouhou splatností nemusí být úplně nejlepší volba, protože jejich cena může klesnout. Nejlepší by mohly být krátkodobé dluhopisy nebo ty s variabilním úrokem, co se přizpůsobují trhu. Firemní dluhopisy můžou nabízet lepší výnos, ale jsou samozřejmě riskantnější – záleží na tom, jak silná je ta firma. S novými emisemi je to vždycky tak trochu gamble, ale pokud jde o zavedené značky, tam bys měl mít menší risk. Takže doporučuji koukat na stabilní firmy a třeba i nějaké ETF zaměřený na dluhopisy pro rozložení rizika. Nezapomeň si udělat domácí úkoly a zjistit, jaká je kreditní kvalita emitenta.

112 slov
1.1 minut čtení
1. 2. 2025
Miroslava Vejvodová
Miroslava Vejvodová

Při investici do dluhopisů teď je dobrý mít na paměti pár věcí. Státní dluhopisy bývají považovaný za bezpečný přístav, ale s nízkými výnosy. Teď je ale otázka, jestli se nevyplatí zkusit firemní dluhopisy, který můžou nabídnout lepší úrok, samozřejmě s vyšším rizikem. Dlouhodobější versus krátkodobější – záleží na tom, jaký máš investiční horizont. Krátkodobé dluhopisy ti můžou dát rychlejší likviditu. Úrokový sazby fakt ovlivňujou trh, když rostou, ceny dluhopisů padají. Pokud uvažuješ o nových emisích, dej si pozor na rating a finanční zdraví emitenta. No a co se týče rizika – vždycky si zjisti, jak stabilní je ta firma nebo stát, do kterýho investuješ. Lepší je mít rozložené investice, aby ses vyhnul velkým ztrátám.

114 slov
1.1 minut čtení
5. 2. 2025
Emil Kopal
Emil Kopal