Jak si vybrat mezi ETF a podílovým fondem pro dlouhodobé investice?
Už delší dobu přemýšlím o tom, jaké investiční možnosti jsou nejlepší pro dlouhodobé zhodnocení mých úspor. Slyšel jsem o ETF (burzovně obchodovaných fondech) a podílových fondech, ale nejsem si úplně jistý, který z nich je pro mě vhodnější. Možná to bude znít jako hloupá otázka, ale opravdu nevím, co všechno by se mělo vzít v potaz. Četl jsem, že ETF mají větší likviditu a nižší poplatky, ale na druhou stranu podílové fondy mohou nabízet lepší diversifikaci a profesionální správu. Jak moc je důležitá likvidita, když plánujete investovat na velmi dlouhou dobu? Je pravda, že s ETF mohu snadno obchodovat jako s akciemi a také, že mi umožňují investovat do různých sektorů či regionů? Zatímco u podílových fondů mám pocit, že musím čekat na denní uzávěrku. Celkově vzato, co byste doporučili někomu, kdo chce začít investovat na dlouhou dobu? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto výběrem? Jaký má vliv poplatek za správu na celkovou výnosnost a jak to ovlivňuje mé rozhodnutí? Děkuji za všechny rady!