Charts.cz/Fórum/Jak si vybrat mezi ETF a podílovým fondem pro dlouhodobé investice?

Jak si vybrat mezi ETF a podílovým fondem pro dlouhodobé investice?

Už delší dobu přemýšlím o tom, jaké investiční možnosti jsou nejlepší pro dlouhodobé zhodnocení mých úspor. Slyšel jsem o ETF (burzovně obchodovaných fondech) a podílových fondech, ale nejsem si úplně jistý, který z nich je pro mě vhodnější. Možná to bude znít jako hloupá otázka, ale opravdu nevím, co všechno by se mělo vzít v potaz. Četl jsem, že ETF mají větší likviditu a nižší poplatky, ale na druhou stranu podílové fondy mohou nabízet lepší diversifikaci a profesionální správu. Jak moc je důležitá likvidita, když plánujete investovat na velmi dlouhou dobu? Je pravda, že s ETF mohu snadno obchodovat jako s akciemi a také, že mi umožňují investovat do různých sektorů či regionů? Zatímco u podílových fondů mám pocit, že musím čekat na denní uzávěrku. Celkově vzato, co byste doporučili někomu, kdo chce začít investovat na dlouhou dobu? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto výběrem? Jaký má vliv poplatek za správu na celkovou výnosnost a jak to ovlivňuje mé rozhodnutí? Děkuji za všechny rady!

166 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2023
Milena Šebestová
Milena Šebestová

Je fajn, že se zajímáš o investice. Takže k tomu výběru – ETF a podílové fondy mají svoje pro a proti. U ETF máš pravdu, že jsou likvidní, můžeš je koupit nebo prodat kdykoliv během obchodního dne, což je super, pokud bys potřeboval rychle přístup k penězům. Poplatky jsou většinou nižší než u podílových fondů, což může na dlouholeté investice udělat velký rozdíl v tom, kolik nakonec vyděláš.

Na druhou stranu podílové fondy často nabízejí aktivní správu a diversifikaci, což může být výhoda, pokud nemáš čas nebo chuť sledovat trhy. Ale jak říkáš, čekání na denní uzávěrku může být trochu nevýhoda.

Pokud plánuješ investovat dlouhodobě, důležitost likvidity možná tolik neřeš, ale je dobré mít možnost rychle reagovat. Poplatek za správu je taky klíčový – když platíš víc na poplatcích, tak ti to snižuje celkovou výnosnost.

Možná by stálo za to zkusit kombinaci obojího? Část do ETF a část do podílových fondů. Rozložení rizika je důležité. Zkrátka si udělej průzkum a vyber to, co ti sedí nejvíc.

163 slov
1.6 minut čtení
14. 8. 2024
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Rozhodování mezi ETF a podílovými fondy fakt záleží na tom, co preferuješ. ETF jsou většinou levnější, máš nižší poplatky a likviditu, což je super, pokud chceš občas něco prodat nebo nakoupit. Můžeš s nimi obchodovat během dne jako s akciemi, takže máš větší kontrolu nad cenou. Na druhou stranu podílové fondy mají často profesionální správu a mohou být víc diverzifikované, což je pro některé lidi plus. Je pravda, že musíš čekat na denní uzávěrku, což může být nevýhoda, pokud potřebuješ rychle reagovat.

Pokud ale plánuješ investovat dlouhodobě a nemáš v úmyslu s penězi moc hýbat, tak to asi není tak zásadní. Co se týče poplatků, tak fakt hrají velkou roli v celkovém výnosu – čím vyšší poplatek, tím méně ti zůstane na konci. Udržuj si to jednoduše – jestli chceš aktivně obchodovat a mít více kontroly, jdi do ETF. Pokud chceš spíš pasivně investovat a mít klid, podílovky by mohly být lepší volba. Záleží na tvých cílech a jak moc se chceš starat o své investice.

166 slov
1.7 minut čtení
29. 3. 2024
Dana Pernicová
Dana Pernicová