Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi ETF a podílovými fondy?

Jaký je rozdíl mezi ETF a podílovými fondy?

Zajímalo by mě, jak se vlastně liší ETF od tradičních podílových fondů. Slyšel jsem, že ETF jsou jako akcie a dají se obchodovat na burze, zatímco podílové fondy se asi koupí a prodávají přímo přes správce fondu. Ale co to přesně znamená pro investora? Mám pocit, že ETF mají nějaké výhody, ale fakt nevím, jestli jsou lepší než podílové fondy, nebo naopak. Četl jsem něco o tom, že poplatky u ETF bývají nižší, ale to se mi zdá, že není všechno. A co likvidita? Je pravda, že s ETF mám možnost rychleji reagovat na tržní pohyby? A co daně – jak je to s daněním zisků u obou typů investic? Hrozně rád bych to pochopil, protože přemýšlím o investování a chci mít jasno v tom, co si vlastně vybrat. Můžete mi prosím vysvětlit tyto rozdíly a jaké jsou hlavní výhody a nevýhody ETF ve srovnání s podílovými fondy? Děkuju moc!

150 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2023
Kateřina Světlíková
Kateřina Světlíková

Rozdíl mezi ETF a podílovými fondy je fakt zásadní. ETF se obchodují na burze jako akcie, takže můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodních hodin a reagovat tak na tržní pohyby v reálném čase. Na druhou stranu podílové fondy se obvykle nakupují a prodávají jen na konci obchodního dne za cenu, která je stanovena podle hodnoty aktiv fondu.

Co se týče poplatků, tak ETF většinou mají nižší správní náklady než tradiční podílové fondy, což může být výhoda pro dlouhodobé investory. Ale pozor, u ETF platíš i transakční poplatky, když je obchoduješ, takže pokud nakupuješ často, může to přidat na nákladech.

Pokud jde o likviditu, s ETF můžeš rychle reagovat na tržní situaci, což je super ve volatilech časech. U podílových fondů si musíš počkat na uzávěrku a pak až se teprve realizuje tvůj příkaz.

A daně? To závisí na zemi, ale obecně jsou zisky z ETF i podílových fondů zdaněny podobně. U ETF bývá ale snazší optimalizace daní díky způsobu, jakým jsou strukturovány. Celkově záleží na tvých preferencích - jestli chceš flexibilitu a nižší poplatky, jdi do ETF, ale jestli máš radši klasický přístup s méně starostmi, podílové fondy můžou být pro tebe lepší volba.

194 slov
1.9 minut čtení
20. 7. 2024
Blanka Janoušková
Blanka Janoušková

Takže, ETF (exchange-traded funds) a podílové fondy mají pár rozdílů, co se týče obchodování, poplatků a likvidity. ETF se obchodují jako akcie na burze, což znamená, že můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během dne. To je super, když chceš rychle reagovat na tržní pohyby. Na druhou stranu podílové fondy se nakupují a prodávají na konci obchodního dne za cenu, která se vypočítá podle hodnoty aktiv fondu.

Pokud jde o poplatky, často mají ETF nižší náklady na správu než tradiční podílové fondy, ale nezapomeň na to, že při obchodování s ETF platíš také provize makléři. Takže u podílových fondů můžeš mít nějaké vstupní nebo výstupní poplatky, ale většinou je to fixní a nemusíš platit za každou transakci.

Co se týče daní, většinou platíš daně na zisk u obou typů investic. U ETF můžeš mít nějaké daňové výhody díky způsobu, jakým jsou strukturované - třeba méně daní z kapitálových zisků při prodeji.

Takže shrnutí: pokud chceš flexibilitu a nižší náklady na správu, ETF může být fajn volba. Jestliže preferuješ pohodlnější přístup s méně častými transakcemi a nevadí ti vyšší poplatky, tak podílové fondy můžou být lepší volba. Záleží fakt na tom, co hledáš.

188 slov
1.9 minut čtení
11. 9. 2024
Milan Vlček
Milan Vlček