Charts.cz/Fórum/Má smysl investovat do udržitelných ETF v současné době?

Má smysl investovat do udržitelných ETF v současné době?

V poslední době se čím dál víc mluví o udržitelných investicích a jejich významu pro budoucnost naší planety, což mě přivádí k otázce, jestli má smysl investovat právě do udržitelných ETF. Jaké jsou aktuální trendy na trhu? Je pravda, že investice do udržitelných fondů mohou být výhodné nejen z pohledu etického přístupu, ale i z hlediska potenciální návratnosti? Zajímalo by mě, zda je teď vůbec vhodná doba na nákup těchto aktiv, když se zdá, že ekonomika je dost nestabilní a lidé mají různá očekávání ohledně inflace a úrokových sazeb. Mám pocit, že mnozí investoři se obávají rizik spojených s novými trendy a možná proto váhají. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování o investici do udržitelných ETF? Je lepší diversifikovat portfolio s těmito fondy nebo raději počkat na stabilnější situaci na trhu? Co říkáte na to, že někteří odborníci tvrdí, že udržitelné investice jsou budoucností financí? Zajímal by mě také názor těch, kteří už do těchto ETF investují. Jaká je vaše zkušenost? Myslíte si, že výnosy z těchto fondů budou konkurenceschopné ve srovnání s tradičními investicemi? Věnovali jste se někdy analýze konkrétních udržitelných ETF? Děkuji předem za všechny rady a názory!

193 slov
1.9 minut čtení
19. 9. 2024
Michaela Pešková
Michaela Pešková

Investice do udržitelných ETF teď dává smysl, hlavně když se koukáš na dlouhodobý výhled. Trh s udržitelnými investicemi roste, protože čím dál víc lidí je ochotno podporovat firmy, co dodržují ekologické a sociální standardy. I když je ekonomika nestabilní a inflace roste, udržitelné fondy často přitahují investory, kteří hledají alternativy k tradičním akciím. Zda je teď správný čas na nákup? Těžko říct, ale diversifikace portfolia s těmito ETF může být rozumná strategie. Můžeš tím zmírnit riziko a zároveň podpořit pozitivní změny. Odborníci říkají, že udržitelné investice jsou budoucností, a já si myslím, že to není daleko od pravdy. Co se týče výnosů - některé udržitelné fondy už teď konkurují tradičním investicím, ale samozřejmě je dobrý to sledovat a porovnávat. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i když se lidé bojí nových trendů, může to být dobrá příležitost pro ty, co mají trpělivost a hledají něco víc než jen rychlý zisk.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík

Investovat do udržitelných ETF teď může být fajn nápad, ale záleží na tvé strategii. Udržitelné investice mají v poslední době trend vzrůstu, lidi si čím dál víc uvědomují ekologické a sociální otázky. Mnoho fondů z těchto oblastí dokonce překonává tradiční investice z hlediska výnosů, ale jak říkáš, trh je teď dost nejistý.

Riziko tady určitě je, zvlášť pokud se ekonomika chvěje a inflace roste. Diversifikace s udržitelnými ETF může být rozumná cesta, protože ti pomůže snížit riziko tím, že nevsadíš vše na jeden typ investice.

Někteří odborníci říkají, že udržitelnost je budoucnost financí a myslím, že to není úplně mimo. Já osobně jsem do pár takových ETF šel a zatím jsem spokojený, i když to chce čas na pořádnou analýzu a sledování trendů. Myslím, že pokud máš delší horizont a chceš se zaměřit na etické investice, tak bys mohl mít docela slušné výnosy. Zkrátka se drž diversifikace a sleduj trh.

150 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2024
Anna Marešová
Anna Marešová