Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které ETF fondy jsou udržitelné?

Jak zjistit, které ETF fondy jsou udržitelné?

Přemýšlím o investování do ETF fondů, ale zajímalo by mě, jak vlastně poznat, které z nich jsou skutečně udržitelné a mají pozitivní vliv na životní prostředí. Je mi jasné, že existují různé ratingové systémy a příručky, ale jak se v tom všem vyznat? Mám pocit, že je to trochu džungle a potřeboval bych nějaké konkrétní tipy nebo rady. Mohli byste mi doporučit, kde začít? Například, existují nějaké specifické webové stránky nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s hodnocením udržitelnosti těchto fondů? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při posuzování jejich ekologického a sociálního dopadu? A co se týče transparentnosti informací o investicích, jak si ověřit, že fondy skutečně splňují kritéria udržitelnosti a nejsou jen marketingovým tahem? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně toho, jak vybírat ETF fondy s ohledem na udržitelnost, budu moc rád za sdílení. Děkuji!

140 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička

Pokud hledáš udržitelné ETF, tak první věc, co bys měl udělat, je podívat se na tzv. ESG kritéria. To zahrnuje environmentální, sociální a správní faktory. Weby jako Morningstar nebo MSCI mají specializované sekce, kde hodnotí fondy právě podle těchto kritérií. Když se díváš na konkrétní ETF, zkontroluj jejich prospekt – tam by měly být informace o tom, jaké společnosti v něm jsou a jak splňují udržitelnost.

Další tip je kouknout se na ratingové systémy, třeba S&P Global nebo Sustainalytics. Ty ti dají celkem jasný obrázek o tom, jak si fond stojí v oblasti udržitelnosti. Ale pozor na greenwashing! Někdy fondy jen marketingově hrají na ekologickou strunu, takže si dej pozor na konkrétní data a výkonnost.

Občas taky pomáhá zjistit si názory expertů nebo investičních poradců, kteří se zaměřují na etické investice. A nezapomeň sledovat novinky a články o trendech v udržitelnosti – to ti může pomoct udržet krok s tím, co je aktuálně "in" v oblasti zelených investic.

157 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Ladislav Málek
Ladislav Málek

Zdravím, udržitelnost ETF fondů může být fakt matoucí. Ale pár tipů mám. Zkus se podívat na weby jako Morningstar nebo MSCI, co mají speciální sekce pro ESG (ekologické, sociální a správní faktory). Taky můžeš najít fondy, co maj certifikáty jako je třeba SRI nebo podobně.

Důležitý je zkoumat, jak ty fondy vybírají akcie – jestli jsou tam nějaký vyloučení pro škodlivý firmy (např. tabák, fosilní paliva). A určitě si projdi jejich zprávy o udržitelnosti – čím víc detailů, tím líp. Transparentnost je klíčová, tak sleduj, jestli posílají pravidelný reporty a jestli mají jasný kritéria, podle kterýho vybírají investice.

Naštěstí už je spousta nástrojů a online zdrojů, co ti můžou pomoct s porovnáním. Hlavně se nezapomeň podívat na poplatky a výkon jednotlivých fondů. Hodně štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2025
Tomáš Ryba
Tomáš Ryba