Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika při investování do NFT?

Jaké jsou hlavní rizika při investování do NFT?

S tím, jak se svět investic neustále vyvíjí, a s rostoucím zájmem o digitální umění a sběratelské předměty, se stále častěji objevují otázky týkající se NFT. Vím, že je to nový trend a všichni kolem mě mluví o tom, jak na tom vydělávají. Ale přemýšlím, jaká jsou vlastně hlavní rizika, když se rozhodnu investovat do NFT? Není to jenom bublina, která praskne? Jak se liší rizika v porovnání s klasickými investicemi jako jsou akcie nebo nemovitosti? Mám strach z volatility trhu a z toho, že bych mohl ztratit všechny peníze. Další věc je bezpečnost – co když někdo ukradne moje NFT nebo dojde k nějakému podvodu? A co regulace? Když slyším, jak se vlády snaží regulovat kryptoměny a digitální aktiva, mám obavy, že by to mohlo mít dopad na hodnotu NFT. A co likvidita? Jak snadné je prodat NFT zpět, když potřebuji peníze? Nechci být v situaci, kdy mám něco, co nikdo nechce koupit. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně těchto rizik a chcete se podělit o to, na co si dát pozor při investování do NFT, budu moc vděčný za vaše názory! Rád bych se dozvěděl víc o tom, co všechno bych měl zvážit před tím, než do toho skočím.

203 slov
2 minut čtení
14. 4. 2022
Kamila Králová
Kamila Králová

K investování do NFT je fakt dobrý být opatrnej. Hlavně, jak říkáš, ta volatilita je šílená. Můžeš koupit něco, co za týden spadne na polovinu ceny nebo naopak vyletí, ale nikdy nevíš, jestli to má reálnou hodnotu. A jo, bublina může prasknout – spousta lidí teď do toho leze jen kvůli hype, což může skončit špatně.

Bezpečnost je další věc. Hackeři a podvody jsou v tomhle světě docela běžný. Pokud ti někdo ukradne tvý NFT nebo se stane cokoliv jinýho, je dost těžký to zpátky získat. Regulace se taky mění, takže můžeš přijít o hodnotu především kvůli vládním zásahům.

Pokud jde o likviditu, tak to není tak snadný prodat jako akcie nebo nemovitosti. Můžeš mít NFT, co nikdo nechce koupit, a pak se dostaneš do situace, kdy to nebudeš moct lehce prodat. Je dobrý mít na paměti, že když investuješ do NFT, tak bys měl mít i plán pro případný výstup – třeba jak a kdy se chystáš prodat. Takže radši si všechno pořádně prozkoumej a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

172 slov
1.7 minut čtení
26. 6. 2023
Věra Vaňková
Věra Vaňková

Investování do NFT může být dost riskantní, to je pravda. První věc, co bych zmínil, je volatilita. Ceny NFT můžou raketově stoupat, ale stejně tak rychle klesat. To znamená, že můžeš snadno ztratit peníze, pokud se trh rozhodne jinak. Je to něco jako bublina, kterou nikdo neumí přesně předpovědět.

Další věc je bezpečnost. Můžeš mít všechno zabezpečené, ale hackeři jsou šikovní a už se stalo, že lidé přišli o drahé NFT v důsledku krádeže nebo podvodu. Takže musíš opravdu dávat pozor na to, kde svoje NFT skladuješ a jaké peněženky používáš.

Co se týče regulací, to je další velká neznámá. Vlády začínají víc a víc regulovat kryptoměny, což může ovlivnit i NFT trh. Můžeš si nakoupit něco teď a za pár měsíců to může vypadat úplně jinak kvůli nějakým novým pravidlům.

A nakonec likvidita. Ne všechny NFT se snadno prodávají. Někdy můžeš mít problém najít někoho, kdo koupí to, co máš, když potřebuješ rychle hotovost. Takže s tímhle vším bys měl počítat a dobře si promyslet, než do toho půjdeš.

169 slov
1.7 minut čtení
28. 6. 2023
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková