Charts.cz/Fórum/Jaká ETF jsou nejlepší pro diverzifikaci portfolia?

Jaká ETF jsou nejlepší pro diverzifikaci portfolia?

Zajímá mě, které ETF by mohly být nejlepší pro diverzifikaci mého investičního portfolia. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělým způsobem, jak rozložit riziko a investovat do různých sektorů a aktiv. Ale když se dívám na trh, je jich tam tolik, že nevím, kde začít. Mám pocit, že bych měl mít v portfoliu nějaké akcie z technologií, ale také chci zahrnout i jiné sektory jako zdravotnictví nebo energetiku. Jaké konkrétní ETF byste doporučili pro dosažení dobré diverzifikace? Existují nějaké konkrétní fondy, které se zaměřují na globální trhy nebo specifické oblasti, které by mohly být zajímavé? A jak vlastně posoudit, která ETF jsou pro mě nejvhodnější? Mám se dívat na jejich historickou výkonnost, náklady na správu nebo třeba rozložení aktiv? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří se v investicích vyznají a mají nějaké zkušenosti s výběrem ETF pro diverzifikaci portfolia. Děkuji za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2024
Dominik Vaněk
Dominik Vaněk

No, jestli hledáš ETF pro diverzifikaci, tak začni s pár základníma. Můžeš zkusit SPDR S&P 500 ETF (SPY), ten ti pokryje široký americký trh. Pak bys mohl přidat něco zaměřeného na technologie, třeba Invesco QQQ Trust (QQQ), to jsou akcie z Nasdaq. Zdravotnictví by mohlo pokrýt třeba Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV).

Pro globalitu můžeš zvážit i iShares MSCI ACWI ETF (ACWI), ten investuje do akcií po celém světě. A nezapomeň na něco z oblasti energetiky, tam je třeba Vanguard Energy ETF (VDE).

Když vybíráš, koukni se na náklady - čím nižší poplatky, tím lépe. Historická výkonnost je taky důležitá, ale nebuď slepý na minulost, investice se mění. Rozeber si i to rozložení aktiv v těch fondech. Takže klidně zkus mix těchto a sleduj, jak to bude fungovat. Hlavně buď trpělivý!

133 slov
1.3 minut čtení
2. 4. 2024
Jindřich Volf
Jindřich Volf

Když jde o diverzifikaci portfolia, ETF jsou super volba. Tady je pár tipů na konkrétní fondy, co bys mohl zvážit.

Pokud hledáš širokou expozici, můžeš zkusit SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Tyhle fondy pokrývají celou americkou akciovou scénu a jsou dost likvidní.

Pro technologický sektor se určitě podívej na Invesco QQQ Trust (QQQ), to je zaměřené na Nasdaq a má v sobě hodně tech firem.

Zdravotnictví je zase super volba, tak zkus třeba Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV). A pokud tě zajímá energetika, tak iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) by mohl být fajn, zejména s tím jak se teď tlačí na obnovitelné zdroje.

Pokud chceš globální expozici, můžeš jít s Vanguard FTSE All-World ex-US ETF (VEU), což ti otevře dveře do zahraničí.

Při výběru ETF se koukej na náklady na správu, likviditu a historickou výkonnost, ale nezapomeň, že minulé výkony nezaručují budoucí úspěch. Mělo by tě taky zajímat rozložení aktiv a jak moc je fond skutečně diverzifikovaný. No a samozřejmě tvoje osobní investiční cíle a riziková tolerance hrajou velkou roli. Tak hodně štěstí!

190 slov
1.9 minut čtení
16. 8. 2024
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová